Egészség

Ha ez a vércsoportod, alacsonyabb lehet a koronavírus-fertőzés kockázata

Ígéretes kutatások láttak napvilágot, de további vizsgálatokra van szükség.

Két új tanulmány is arra jutott, hogy a 0-s vércsoportúak körében kisebb a kockázata annak, hogy elkapják a koronavírust, illetve ha mégis megfertőződnek, kisebb eséllyel válik súlyossá a betegségük – írja a CNN nyomán a Telex.

Az egyik kutatás Dániában készült; ők 7422 igazolt fertőzött között csak 38,4 százalékban talált 0-s vércsoportúakat, pedig a 2,2 millió nem tesztelt embernek 41,7 százaléka tartozott ebbe a vércsoportba. A másik, kanadai kutatásban 95 súlyos beteg koronavírus-fertőzöt vett részt, és míg A-s és az AB-s vércsoportú betegeknek a 84 százaléka szorult lélegeztetőgépre, a 0-s és a B-s társaiknak csak a 61 százalékuk. 

Hogy a vércsoportoknak köze lehet ahhoz, hogy ki mennyire fogékony a fertőzésre, illetve hogyan vészeli át a koronavíus okozta betegséget, korábban is felmerült, de további kutatásokra van szükség, hogy kiderítsék, ténylegesen van-e összefüggés, és ha igen, akkor mi az oka.

  • Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a 0-s vércsoportúak vérében kisebb eséllyel alakulhatnak ki vérrögök, amelyek az egyik leggyakoribb együttjárói a súlyos lefolyású koronavírusos betegségnek.
  • A másik pedig az, higy a különféle vércsoportúak vérében másféle antigének találhatók, amelyek befolyásolják a fertőzés ellen küzdő antitestek termelődését.

Dr. Mypinder Sekhon, a kanadai tanulmány egyik szerzője fontosnak tartotta kiemelni, hogy a vércsoport csupán egyetlen olyan lehetséges tényező, ami befolyásolja a fertőzés irátni fogékonyságunkat, számos egyéb rizikótényező van, ilyen például az életkor. Hozzátette, akinek 0-s vércsoportja van, annak nem szabad figyelmen kívül hagynia a járvány megfékezése miatt hozott intézkedéseket, akinek pedig A-s vércsoportja van, annak pedig nem szabad pánikba esnie.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Még több cikk a témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top