nlc.hu
Trend

Nem ad előnyt a szoptatás az oltási sorrendben

Nem kerülnek előre az oltási sorrendben a szoptatós édesanyák

Mégsem kerülnek előrébb az oltási sorrendben a szoptatás kismamák, hacsak nincs mellette valamilyen krónikus betegségük.

A múlt hétvégén látott oltási gyakorlatban a várandósok mellett a szoptatós kismamák is soron kívül kaphatták meg a védőoltást, ennek azonban úgy tűnik, hogy vége.

A Covid 19 szempontjából a szoptatás önmagában nem kockázati tényező

– írta az országos tisztifőorvos a tegnapi tájékoztató levelében, ami az RTL Klub Híradójához is eljutott.

Müller Cecília jelezte, hogy ugyan a szoptatós kismamák is kaphatnak védőoltást, de csak az oltási munkacsoport eljárásrendjének megfelelően, vagyis mégsem kerülhetnek előrébb a sorban, pedig a múlt hétvége történései még mást vetítettek előre. Akkor még Merkely Béla is a kismamák és a szoptatás anyák beoltásáról mesélt.

Sok édesanya panaszkodott arról, hogy ellentétes információkat kaptak, és sokuknak még a háziorvosa is bizonytalan volt abban, kaphatnak-e már védőoltást. A Híradó stábjának kérdésére az oltási munkacsoport egyik tagja, Békássy Szabolcs megerősítette: kizárólag a várandós nőket veszik előre az oltási sorrendben, a szoptatós kismamákat nem. A várandós kismamáknak regisztráció után a háziorvosuknál kell jelentkezniük, aki a vakcinák érkezésének függvényében eldöntheti, hogy a rendelőben vagy az oltópontokon kapják-e meg a védőoltást. Az oltópontok esetében nincs szükség külön háziorvosi beutalóra, elegendő, ha a a háziorvos lejelenti az adott kismamát. A várandósokat jelenleg csak Pfizer és Moderna vakcinákkal oltják.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top