nlc.hu
Trend

Látja a hangok színeit ez a vak fiatal

Nem csak hallja, de látja is a hangokat ez a vak férfi

Budai Emil sokáig nem beszélt különleges képességéről, és nem is tudta pontosan, mi ennek a jelenségnek a neve.

A 24 éves tiszakanyári Budai Emil egy ritka adottsággal, úgynevezett szinesztéziával született. A szinesztézia az a mentális jelenség, amikor az egyik érzékszervet érő inger automatikusan aktivál egy másik érzetet, például az ember akaratlanul is színeket társít a betűkhöz, számokhoz  vagy éppen – mint Emil esetében is – hangokhoz.

Ő hatéves kora körül jött rá, hogy mennyire különleges, hogy más, mint a többiek, nem szokványos képesség birtokában van. Eleinte erről persze nem mert szólni senkinek, attól tartott, bolondnak nézik majd, majd egy, a jelenségről készült Youtube-videón keresztül megtudta, hogy mi is a szinesztézia, és hogy nincsen egyedül.

Ugyan 17 éves korában egy betegség miatt teljesen elveszítette a látását, a hangok színei azonban megmaradtak, a zene pedig fontos szerepet tölt be az életében, derült ki a Tények riportjából. Elmondása szerint a színek, amiket a hangokhoz társít, különböznek a valós, természetben előforduló színektől, sokkal élénkebbek, különlegesebbek.

Zenehallgatás

Fotó: cottonbro/Pexels

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top