nlc.hu
Trend

Robotokkal varratja a legújabb cipőjét az Adidas

3D-nyomtatóval készül, robotok varrják a jövő edzőcipőjét

A különleges csukák már idén a boltokba kerülhetnek.

Kevés jövőbe mutatóbb cipőt lehet elképzelni, mint az Adidas legújabb, Futurecraft.Strung fantázianevű futócipőit, amelyek talpa különleges 3D-nyomtatási eljárással készül, a felső részét pedig egy robot állítja elő – írja a BoingBoing.

A lábbeli különlegessége, hogy a világon most először sikerült elérni, hogy egy robot ne csak szolgaian, egymás mellé rétegezze a szövetszálakat, hanem, ahogy Fionn Corcoran-Tadd, a német sportszergyártó Futurecraft laboratóriumának tervezője elmondta, bármilyen irányba, bármilyen típusú cérnát, szövetet képes legyen elrendezni. Ez kulcsfontosságú ennél a cipőnél, ugyanis az Adidas szakértője szerint ebben a cipőben minden egyes szálnak strukturális szerepe van. 

Robot varrja a jövő futócipőjét

Az Adudas Futurecraft.Strung cipője nem csak a divat, de a robotika terén is komoly előrelépést jelent (Fotó: Adidas)

„Ez a cipő olyan, mintha a fonalművészet (string art) egyik alkotása lenne, amelyet kifejezetten a tulajdonos lábára öntöttek volna” – tette hozzá a szakember. 

A robotok és a 3D-nyomtatás alkalmazása emellett azonban a gyártás felgyorsításával is jár. A cég szerint a cipő felső része 45 perc alatt készül el ezzel a megoldással, míg egy pár cipőre mindössze másfél órát kell várni. Ez azonban még mindig nem elég gyors az Adidas számára, ezért azt ígérik, hogy az előttünk álló hónapokban egy óra alá akarják leszorítani a teljes cipő előállításának idejét. 

Egyelőre nem tudni, hogy mikor kerülhetnek a boltokba a robotok által varrt csukák, azonban a cég ígérete szerint erre még az idei év során sor kerül.

Még több robot az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top