nlc.hu
Trend

Extrém maszkok

Kötött nyelvek, Barbie-mellek és baktériumok – Így szabadult el a maszkdivat

Ahogy gyakorlatilag mindent, úgy a művészetet és a divatot is erősen tematizálta az elmúlt év során a koronavírus-járvány. A maszk mindennapi tárgy és egyben jelkép is lett. Egyes tervezők pedig különösképp elengedték a fantáziájukat e téren...

A pandémia elején tapasztalható maszkhiányt néhán hónap alatt felváltotta a maszkdömping: az egészségügyi-, munkavédelmi- és textilmaszkok mellett pedig megjelentek a dizájner maszkok is. Mutatjuk a legvadabbakat…

Kötött

yrurari

Ýrúrarí Jóhannsdóttir (Fotó: yrurari.com)

Az izlandi Ýrúrarí Jóhannsdóttir évek óta 3D kötött holmik készítésével foglalkozik. A kreációin legtöbbször emberi testrészeket jelenít meg, kedvenc motívumai a szájak, a fogak és a nyelvek. Tavaly már a világjárvány első heteiben elkezdte készíteni különleges, kézi kötésű védőmaszkjait. A tervező azt mondja, az alkotásait inkább szoborként, mintsem valódi védőfelszerelésként kell értelmezni, mivel a kötött maszk nem nyújt kellőképpen hatékony védelmet a fertőzés ellen. 

Ramen

Extrém maszk

Takahiro Shibata (Fotó: Twitter/iine_piroshiki)

Takahiro Shibata az arcmaszkok és a ramen között látta meg a párhuzamot, ami aztán a fél tál tésztalevest mintázó maszk formájában öltött testet. A japán művész még a leves összetételére is figyelt, került bele bambuszrügy, sertéshús, zöldhagyma, szejtán és természetesen tészta is. A holmi szemüveggel viselve mutat a legautentikusabban, ugyanis amikor maszk alól kiáramló levegőtől bepárásodnak a szemüveglencsék, úgy néz ki, mintha a gőzölgő leves párásította volna be azokat.

Alien

Extrém maszk

Pirate’s Leatherworks (Fotó: Instagram/pirates_leatherworks)

A brit Pirate’s Leatherworks bőrdísznűvesét, James Body-t az Alien-filmek ihlették meg ennek a maszknak a megalkotásakor. A kreáció 59 különálló részből áll, melyeket kézi varrással illesztett össze, két-három nap munkájával. A sci-fi rajongó férfi tavaly júliusban eredetileg csak saját magának készítette el a maszkot és nem akarta árusítani, ám miután posztolt róla néhány képet a Facebookra és az Instagramra, özönleni kezdtek a megrendelések. Végül engedett az igénynek és hosszú heteken át ilyen maszkokat gyártott.

Kijelzős

Extrém maszk

JabberMask (Fotó: kickstarter.com)

A maszkokkal az az egyik legnagyobb probléma, hogy az arc felének eltakarásával jelentős mértékben korlátozzák a nonverbális kommunikációt.  Tyler Glaiel kaliforniai videojáték-fejlesztő ennek orvoslására alkotta meg a beépített LED-es kijelzővel ellátott JabberMask-ot. A kijelző hanggal vagy a hozzá kapcsolódó mobiltelefonos applikációval vezérelhető és 50 különféle, emojikon alapuló hangulatjelet – mosoly, szív, lefelé göbülő száj, stb. –, illetve rövidebb szöveget – yes, no – tud megjeleníteni. A kreátor a Kickstarteren indított gyűjtést, hogy piacra dobhassa a termékét. A cél 50 ezer dollár volt, ennek azonban közel a másfélszerese gyűlt már össze és a maszkok várhatóan májustól forgalomba is kerülnek majd.

Hordható építészet

 Zimarty

zMask  (Fotó: Zimarty)

A Los Angeles-i dizájner házaspár, Ziba Esmaeilian és Maysam Ghaffari hordható építészetként definiálják 3D-nyomtatású ékszereiket, melyeket Zimarty márkanév alatt árusítanak 2014 óta. Tavaly aztán ők is úgy döntöttek, hogy a termékpalettájukat maszkokkal bővítik. A zMask speciális, mosható papírból készül, origami jellegű, 3D hajtogatott szerkezettel. Mindez nem csupán látványos, de praktikus is, ugyanis miközben a széleinél a maszk pontosan illeszkedik az arcra, alatta nem tapad rá szorosan, így szabadabb légzést biztosít, nem keni el a sminket és nem okoz bőrirritációt.

Afrofuturizmus

Extrém maszk

Freedom to Move (Fotó: fastcompany.com)

Tosin Oshinowo nigériai építész és Chrissa Amuah brit textiltervező az egyik neves autómárka megbízásából, a Design Miami kiállításra alkották meg a Freedom to Move fantázinévre keresztelt védőmaszkokat. A sisakszerű maszkok egyben fejdíszek is, melyek az afrofuturizmus jegyében készültek: a hagyományos, afrikai formatervezést és kézműves technikákat ötvözik a jelenkori technológiákkal, így a 3D-nyomtatással. A maszkok legyártása kilenc hetet vett igénybe, a tesztelést pedig a világjárvány miatti korlátozások okán részben virtuálisan végezték el. A tervezők célja a projekttel elsősorban az volt, hogy felhívják a figyelmet az afrikai kultúrára, mely a nemzetközi kortárs dizájnban ritkán jelenik meg.

Barbie

Extrém maszk

Anne Sophie Cochevelou (Fotó: sophiecochevelou.myshopify.com)

Anne Sophie Cochevelou francia tervező sajátos stílusban, általában giccsesnek, gagyinak tűnő elemek – strasszok, gyöngyök, felvarrók, pomponok –, illetve műanyag játékok, vagy azok egyes részeinek felhasználásával alkot művészi kiegészítőket. 2020-ban ő is ráállt a maszkok gyártására: ezt a egyedi arcvédőt például Barbie babák kebleivel és némi tüllel dekorálta ki. 

Baktérium

Sum Studio

Sum Studio (Fotó: Sum Studio)

A Garrett Benisch és Elizabeth Bridges alkotta Sum Studio a polimer alapú szűrővel ellátott maszkok alternatívájaként rukkolt elő egy környezetkímélőbb megoldással. Az úgynevezett xylinum maszkot bakteriális cellulózból készítették, melyet házilag „növesztettek”, víz, tea, cukor, illetve az ízesítés nélküli kombuchában megtalálható xylinum acetobacter nevű baktérium felhasználásával. A bakteriális cellulózt a baktériumok hozzák létre a folyadék felületén: szaporodásuk során a baktériumok a cellulózszálakat membránba kötik, mely kiszárítva anyagként használható. Bár küllemében átlátszó, mikroszkóp alatt jól látszik, hogy a cellulózrostok feszes szövedéket alkotnak. Az anyag erős, rugalmas, tisztítható, ha pedig hulladékként végzi, gyorsan és környezetbarát módon bomlik le.

Maghüvelyek

Extrém maszk

Adrienne DeLoe (Fotó: Instagram/adeloeart)

Adrienne DeLoe amerikai művész a természetben megtalálható alapanyagok, így növények, ásványok, illetve elhullott rovarok felhasználásával alkot, műveivel leginkább a környezetvédelem kérdéseire reflektál. Az elmúlt hónapokban azonban a pandémia témája is intenzíven foglalkoztatta, ez pedig a munkáin is megmutatkozott. Ezt a maghüvelyekből kirakott maszkot egy denveri galéria felkérésére készítette el.

Darth Vader x  Louis Vuitton

Extrém maszk

Gabriel Dishaw (Fotó: Instagram/gabrieljunkart)

Gabriel Dishaw amerikai szobrász luxusmárkák jellegzetes mintázatú bőr anyagait hasznosítja újra alkotásain. Mindemellett hatalmas Csillagok háborúja-rajongó, ami határozottan érezteti a hatását a művészetén. Az elmúlt év folyamán legfőképpen arcmaszkokat és sisakokat készített. Többek között ezt a Darth Vader-inspirálta, fa maszkot, melyet egy Louis Vuitton táskából kivágott bőrrel fedett be. A kreációt átszámítva mintegy félmillió forintnak megfelelő összegért bocsátotta áruba, azzal a kitétellel, hogy védelmet csak akkor nyújt, ha alá legalább egy eldobható orvosi maszkot is felhúz a viselője.

Maszkok mindenütt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top