nlc.hu
Trend

Borsodi falvak a legfelkapottabb települések között

Kapós lett két apró borsodi falu, nagyot nőtt a lakosság

A határmenti magyar települések lényegében szlovák nagyvárosok elővárosaiként szolgálnak.

A a Belügyminisztérium adatai alapján az öt legnagyobb mértékben növekvő település között két borsodi falu is szerepel, Pányok és Kéked közvetlenül egymás mellett van, a térképen ezért takarják egymást. Kéked lakossága egy év alatt 189-ről 266 főre nőtt, ami 41 százalékos növekedés jelent, de ennél is nagyobb mértékben, 60 százalékkal nőtt a szomszédos Pányok lakossága, 104 főre. Egyedül Pányok előzte meg a szintén a szlovák határ mentén fekvő Rajkát, amelynek 58 százalékos növekedéssel 6111-re nőtt az állandó lakossága, írja a G7.

A cikk szerint Zemplén lábánál, a határ közelében fekvő Kéked földrajzi elhelyezkedésének köszönheti ezt a növekedést: a szlovákiai ingatlanok árnövekedése és egy útépítés hatására egyre többen költöztek Szlovákiából a borsodi faluba.

“A folyamat még 2008 körül indult. Azóta folyamatosan növekszik a szlovák lakosság száma, akik éjszaka itt voltak, nappal átmentek dolgozni, de nem jelentkeztek át Magyarországra. A koronavírus miatt azonban át kellett jelentkezniük hivatalosan, mert nem tudtak volna ingázni a határzár miatt”

– nyilatkozta a G7-nek Maczega Márton, Kéked polgármestere. A szomszédos Pányok polgármestere is megerősítette, hogy náluk is ez a jelenség áll a népességnövekedés mögött.
 
 A határ túloldaláról Maczega Márton szerint főleg olyanok költöznek hozzájuk, akiknek van helyi kötődése a felmenőik révén, ugyanakkor a beköltözők 70 százaléka nem beszél magyarul. Hozzátette, míg egy-két éve a nem roma magyarok, a magyar romák és a szlovákok száma nagyjából egyharmad-egyharmad arányban oszlott meg, a szlovákok aránya 50 százalékra növekedhetett, a község Felsőkéked nevű részén pedig szerinte nagyjából 50 szlovák él 7 magyar mellett.

A XV-XVI. században épült, gondozott parkban álló négytornyos, szabálytalan alakú várkastély, amelyet az 1729-ben épült barokk stílusú templom egészít ki műemlékegyüttessé. Kéked, 1992. szeptember 23. (Fotó: MTI/Hámor Szabolcs)

A XV-XVI. században épült, gondozott parkban álló négytornyos, szabálytalan alakú várkastély, amelyet az 1729-ben épült barokk stílusú templom egészít ki műemlékegyüttessé. Kéked, 1992. szeptember 23. (Fotó: MTI/Hámor Szabolcs)

Magyar falvak, amiket meg kell ismerned:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top