nlc.hu
Trend

Jodie Foster életműdíjat kap Cannesban

Jodie Foster az életműdíjas a Cannes-i Filmfesztiválon

Jodie Foster amerikai színészt és rendezőt a 74. Cannes-i Filmfesztiválon életművének elismeréséül részesítik életműdíjban.

Az elismeréssel – amelyet korábban Alain Delon, Jean-Paul Belmondo, Jane Fonda és Jeanne Moreau is megkapott – “egy kiváló művészi pályát, egy ritka személyiséget, és a korunk nagy problémái iránt diszkrét, de egyértelmű elköteleződést” díjaz a fesztivál a közlemény szerint. A kétszeres Oscar-díjas színésznő lesz a nyitógála díszvendége – írja az MTI.

Jodie Foster nagyon szép ajándékot ad nekünk azzal, hogy eljön a Croisette-re megünnepelni a fesztivál visszatérését. A kisugárzása semmihez sem hasonlítható: a modernitást, a függetlensége miatt kiemelkedő intelligenciát és a szabadság követelményét testesíti meg

– hangsúlyozta Pierre Lescure fesztiváligazgató, aki arra is emlékeztetett, hogy az amerikai sztár visszatérő vendége a fesztiválnak. Az emberközeli világsztárként ismert Jodie Fostert 2001-ben a nemzetközi zsűri elnökének kérték fel, de David Fincher Pánikszoba című thrillerének forgatása miatt végül azt nem tudta elvállalni.

Jodie Fostert utoljára a Mauritanian című filmben láthattuk (fotó: Profimédia)

Jodie Fostert utoljára a Mauritanian című filmben láthattuk (fotó: Profimédia)

Hízelgő, hogy Cannes rám gondolt, és megtisztelve érzem magam, hogy átadhatok néhány bölcs gondolatot és elmesélhetek néhány kalandot egy újabb filmes nemzedéknek

– idézte a színésznőt közleményében a fesztivál. A 74. cannes-i fesztivál július 6-án a francia Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik, Marion Cotillard-ral és Adam Driverrel a főszerepben. Az Arany Pálmát és a többi díjat a július 17-i zárógálán adja át a Spike Lee amerikai rendező által vezetett zsűri. A hivatalos válogatás programjaiba meghívott filmek listáját csütörtökön párizsi sajtótájékoztatóján teszi közzé a fesztivál, de az már ismert, hogy Paul Verhoeven holland rendező Benedetta című filmje és Wes Anderson amerikai rendező The French Dispatch című vígjátéka is versenyezhet az Arany Pálmáért.

Cannes-ról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top