Aktuális

Elmarad a cannes-i filmfesztivál, de nem maradunk versenyfilmek nélkül

A héten kezdődne az idei cannes-i filmfesztivál. A fesztivál igazgatója elmondta, hogyan írta felül a terveiket a koronavírus-járvány.

Az eredeti tervek szerint május 12-én kezdődött volna a 73. cannes-i filmfesztivál. Az már korábban világossá vált, hogy a szokásos, május időpontban nem lehet megtartani a világ legfontosabb filmfesztiválját, viszont eddig nem lehetett tudni, később sor kerülhet-e az eseményre.

Thierry Fremaux fesztiváligazgató a Screen Daily-nek adott interjúban beszélt arról, hogy a pótlásra kitalált nyári időpont sem valósulhat meg a tömegrendezvények Franciaországban továbbra is érvényben lévő tilalma miatt. Így idén nem is rendezik meg a fesztivált, viszont júniusban kihirdetik, mely filmek szerepeltek volna idén a fő versenyprogramban és a különböző szekciókban.

Bong Joon-ho, a tavalyi cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma-díjat nyert Élősködők rendezője (fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Bong Joon-ho, a tavalyi cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma-díjat nyert Élősködők rendezője (fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

A szívünk legmélyén azt kívánjuk, hogy képviselni tudjuk a filmeket, amiket megnéztünk és nagyon szerettünk” – mondta Fremaux. Ezért a jövő tavaszig bemutatandó, a cannes-i programba válogatott filmek előtt ott lesz a filmfesztivál logója, noha fesztivál nem lesz. Az év későbbi részében megtartandó fesztiválokon viszont a tervek szerint a cannes-i programból is vetítenének ezt-azt.

Fremaux az interjúban is megemlít néhány filmet, amelyek ott lettek volna idén Cannes-ban. Köztük van Wes Anderson új filmre, a The French Dispatch, a Soul című, új Pixar-animáció és a zsűrielnök, Spike Lee (versenyen kívül beválogatott) Da 5 Bloods című filmje.

Amikor még ott lehettünk Cannes-ban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top