nlc.hu
Trend

Új rendszám bevezetése

Hivatalos: jövőre jönnek az új magyar rendszámtáblák, így fognak kinézni

Négy betűből és három számból áll majd az új magyar rendszámtábla, amelyet jövő nyártól vezetnek be.

Új rendszámtáblákat vezetnek be Magyarországon 2022. július 1-jétől, a négy betűből és három számból álló jelzéseket felmenő rendszerben kapják meg az újonnan forgalomba helyezett járművek – jelentette be szerdán Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai és parlamenti államtitkára.

A változtatásra azért van szükség, mert a jelenlegi, három betűből és három számból álló rendszámtáblákból néhány éven belül már nem lehetne többet kiadni.

A jövő júliustól kiadható rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak.

Új rendszám

Ilyenek lesznek az új formátumú rendszámtáblák (Forrás: Magyar Közlöny)

Ékezetes magánhangzók vagy a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel.

  • Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák is, az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett, szintén felmenő rendszerben, egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki.
  • A taxik a jövőben TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek.
  • A muzeális jellegű járművekre kiadható OT rendszámok készlete szintén kimerülőben van, azok a továbbiakban a két betűjel mellett az eddigi három helyett négy számjegyet tartalmaznak majd.
  • A környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái és a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések a hosszabb formátumban is kiadhatók lesznek.
  • A módosított előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését.

Az új rendszám felmenő rendszerű bevezetése semmiféle adminisztrációs vagy anyagi többletterhet nem jelent az autósok számára. A forgalomban lévő rendszámok a továbbiakban is használhatók, azokat nem kell újra cserélni. A hosszabb rendszámok a járműpark természetes ütemű megújulásával, fokozatosan váltják majd fel a régieket.

(MTI)

(Kiemelt kép: MTI / Balázs Attila)

Még több rendszám az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top