nlc.hu
Trend

A koronavírus-járvány hatása az influenzavírusokra

A koronavírus-járvány nem kímélte az influenzavírust sem

Úgy tűnik, tényleg semmi sem fekete vagy fehér, bizonyos szemszögből nézve volt pozitív hozadéka is a pandémiának.

Ahogyan azt a szakértők többször hangoztatták, a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedések és korlátozások hatására visszaszorult az influenza terjedése, és úgy tűnik, hogy ennek a vírusnak akár két törzse el is tűnhetett a pandémia miatt. A Gizmodo cikke szerint 2020 márciusa óta sem a H3N2 egyik kládjával (csoportjával), sem az influenza B egyik ágával (Yamagata) nem találkoztak a szakértők, holott mindkettő gyakori törzsnek számított eddig.

Florian Krammer, a New York-i Mount Sinai School of Medicine virológusa azt mondta, ha a törzsek nem is haltak ki, az eltűnésük megkönnyíti a tudósok számára az influenza elleni vakcinák fejlesztését. A kutatóknak ugyanis minden évben előrejelzéseket kell készíteniük arról, hogy várhatóan mely influenzatörzsek jelentenek majd problémát. Azzal viszont, hogy a két gyakoribb is kikerült a képletből, a vakcinafejlesztők könnyebben tudnak dönteni, hogy mely törzsekre koncentráljanak, írja a hvg.hu.

szájmaszk

Fotó: Pexels/Anna Shvets

Még több hír az influenzáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top