nlc.hu
Trend

Szelfit küldött a kínai marsjáró - videó

Elég menő szelfit küldött magáról a kínai marsjáró – videó

Hogy készült a kép? A marsjáró egy vezeték nélküli kamerát helyezett el a talajon, majd visszagurult egy picit a tökéletes fotó kedvéért.

Bemutatta a kínai Csu-zsung marsjáró által készített első felvételeket a kínai nemzeti űrhivatal egy Pekingben tartott pénteki eseményen, és az egyik fotó nem más mint egy tökéletes szelfi, hiszen látszik rajta maga a marsjáró és landolóegysége is, illetve készült még felvétel magáról a platformról, valamint Utopia Planitia nevű síkságról is, ahol az elkövetkezendő hetekben feltérképezi majd a helyi viszonyokat.

A kínai mitológia egyik ősi tűzistenéről elnevezett Csu-zsung rover 1,85 méter magas, súlya pedig 240 kilogramm. A marsjáró május 22-én érte el a vörös bolygó felszínét, majd megkezdte a Mars felderítését. A Csu-zsung a  bolygó Utopia Planitia nevű síkságán dolgozik három földi hónapon – 90 solon, vagyis marsi napon – keresztül. A járművet a Földdel kapcsolatot tartó Tienven-1 űrszondáról fogják irányítani. A robotjármű a Mars légkörét és talaját vizsgálja, képeket készít és feltérképezi a környéket, írja az MTI.

Csu-Zsung marsjáró

A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) által közreadott, és egy távirányítású kamera által készített felvétel a Csu-Zsung marsjáróról és az űrszondáról levezető rámpáról a Marson 2021. június 11-én. (Fotó: MTI/EPA/CNSA)

Hírek a világűrből:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top