nlc.hu
Szabadidő

Titkos üzenetet rejtett el a NASA a marsjáró ejtőernyőjén

Titkos üzenetet rejtett a Perseverance marsjáró ejtőernyője

A kis robot tele van meglepetésekkel.

Múlt hét csütörtökön több millióan nézték élőben, ahogy a NASA marskutató robotja, a Perseverance sikeresen landol a vörös bolygón. A hatalmas távolság miatt élő közvetítésről nem lehetett szó – élő adás csak az irányítóközpontból jött – ám azóta több fotót, panorámafelvételt és videót is közzétettek a nagy eseményről. Az egyik videón látható volt, ahogy a leszállóegységnek kinyílik az ejtőernyője, az éles szeműeknek pedig feltűnhetett az ernyőn látható jellegzetes narancs-fehér mintázat. 

Többen gyanakodni kezdtek, hogy a minta valamiféle kód lehet, noha nem csupán dekoratív funkciója volt az ernyőnek: Allen Chen, a landolási manővert felügyelő csapat egyik vezetője a CNN-nek nyilatkozva elárulta, hogy a jellegzetes minta a földi irányítóközpont munkatársainak segít, mert ennek segítségével tudják megállapítani, hogyan mozgott az ernyő a landolás során.

Eközben az internetezők egyre jobban belemelegedtek a kódfejtésbe és hamar kiderült, hogy bizony tényleg titkos üzenet rejtőzik az ernyőn.

A fehér és narancs sávok bináris kódot alkotnak, amelyből a NASA Perseverance-t tervező és működtető részlegének, a Jet Propulsion Laboratory-nak (JPL) a mottója áll össze. „Dare mighty things” – azaz nagyjából merj nagy dolgokat (tenni). A kódból emellett a JPL kaliforniai központjának a GPS-koordinátáit is vissza lehet fejteni. 

A JPL csapata szerint nem ez az egyetlen titkos üzenet a robot fedélzetén, a többiről azonban majd akkor rántják le a leplet, ha megérkeznek az ezeket ábrázoló fotók a Mars felszínéről. 

Még több űr az nlc-n:

  • Két hold jelent meg Dubaj egén
  • Űrkutató akar lenni a 12 éves egyetemista
  • Elon Musk cége a Marson nem tartja majd be a földi törvényeket
Íme a NASA marsjárón elrejtett titkos üzenet

A Perseverance kutatórobot látványrajza a Mars felszínén (Fotó: NASA)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top