nlc.hu
Trend

A crop top divatja

Így hordd a nyár trendjét, a crop topot!

A kilencvenes évek óta nem volt akkora divat a crop top, mint idén nyáron. Elmondjuk, hogyan viseld felnőtt nő módjára.

A crop top, vagyis a has vonalát szabadon hagyó felsőrész a nyugati divatban száz éve sincs jelen. Keleten ugyanakkor már évszázadok óta hordanak hasonló ruhadarabokat, Indiában például ilyen a szári alatt viselt rövid felsőrész, a choli. A stílus előképének tekinthető a Badlah vagy Badlet Ra’asis, vagyis a hagyományos egyiptomi hastáncos jelmez, mely az 1893-as Chicagói Világkiállításon a nyugatnak is bemutatkozott.

Egyiptomi stílusú hastáncos jelmez az 1800-as évek végéről

Egyiptomi stílusú hastáncos jelmez az 1800-as évek végéről (Fotó: SSPL/Getty Images)

A mai értelemben vett crop topok ugyanakkor csak az harmincas-negyvenes években jelentek meg: mivel a háborús időszakban szűkében voltak a szöveteknek, a korabeli divattervezők a felsőrészek aljából spóroltak le néhány centit, létrehozva ezzel az új típusú ruhadarabot. Kezdetben elsősorban fürdőruhák készültek ilyen megoldással, később a crop topot magas derekú midiszoknyákkal kombinálták, amivel tökéletesen lehetett hangsúlyozni az ebben a korban ideálisnak számító homokóra alkatot. Az ötvenes években, illetve a hatvanas évek első felében az irányzat elsősorban hason összecsomózott blúzok formájában hódított és a pin up girlök egyik jellegzetes viselete lett. Ahhoz azonban, hogy a trend igazán kibontakozhasson, a szexuális forradalom és a hippimozgalom kellett, és persze az, hogy a kor szexszimbólumai, mint például Jane Birkin vagy Barbara Eden is előszeretettel viseljék.

Ginger Rogers 1935-ben
Megnézem
Összes kép (4)

A nyolcvanas évekre a crop topok teljesen elfogadott viseletté váltak. A holmi népszerűségének új lendültet adott az aerobicláz, a Flashdance című film, de Madonna is, aki a Lucky Star című dalának klipjében, illetve ezt követően számos nyilvános megjelenésén is egy fekete, necc crop topot viselt. Bár a holmi az évtized vége felé már kevésbé volt népszerű, a kilencvenes években visszatért és minden korábbinál nagyobb divat lett: akik akkor voltunk tinik, gyakorlatilag úgy hordtuk, mintha nem lenne holnap, persze kötelező kísérőjével, a csípőnadrággal együtt. Az irányzat zászlóvivői természetszerűleg a kor popsztárjai voltak, így a Spice Girls, Britney Spears, Gwen Stefani, Jennifer Lopez vagy Christina Aguilera. A trend még az ezredfordulót követően is velünk maradt, köszönhetően többek között a korszak egyik fő trendszetterének, Paris Hiltonnak

Madonna a híres hálós crop topban
Megnézem
Összes kép (7)

Az évtized végére aztán az irányzat kifulladni látszott, valójában azonban csupán néhány évre háttérbe vonult. Az elmúlt 4-5 évben aztán a kilencvenes évek számos trendjével egyetemben visszaszivárgott a mainstreambe, idén nyáron pedig mondhatni mindent visz. Szerencsére azonban a csípőnadrág jelenleg nem szerepel az aktuális trendek között és általában véve is a korábbiaknál sokkal kifinomultabb verziókban viselhetjük a crop topokat, melyeknek így nem csak a tinik, de a felnőtt nők ruhatárában is ott a helyük. 

Alig villantós

A stílus mintegy jelzésértékkel is megjelenhet az öltözékekben. A holminak léteznek olyan változatai, melyek nem közvetlenül mell alatt érnek véget, de még a köldököt is elfedik, esetleg valamilyen plusz elemmel, például egy övvel vannak megtoldva és ettől takarnak többet. Ilyenkor, egy megfelelő alsórésszel párosítva csupán 2-3 centi marad fedetlenül a hasból, ami jócskán messze van a melltartó méretű crop top-csípőnadrág kombinációtól. 

Crop top divat
Megnézem
Összes kép (4)

Magas derék

A crop topot a divat jelenlegi állása szerint magas derekú nadrágokkal vagy szoknyákkal a legmenőbb párosítani. A felső és az alsó lehet egyaránt szűk és egyaránt bő is, vagy egy ilyen-egy olyan. A legeslegtrendibbek idén mind közül a bővebb szabású crop topok. Az ilyen szett ugyanakkor optikailag óhatatlanul eltolja a test arányait: a lábakat hosszabbnak, a felsőtestet rövidebbnek mutatja. A bő szabású modellek erősítik a vállak, illetve a mellkas vonalát, így azok a körte alkattal rendelkezőknek különösen előnyösek.

Crop top divat
Megnézem
Összes kép (4)

Vedd rá!

Bármilyen crop topot  visszafogottabbá tehetünk, ha egy további, elöl nyitott ruhadarabot veszünk fel fölé, mely stílustól és időjárástól függően lehet például egy blézer, egy kardigán vagy épp egy melegítőfelső. Ez a megoldás kombinálható persze az előző két bekezdésben bemutatott viselési módokkal is, vagyis magas derekú alsórésszel és hosszabb fazonú crop toppal is hibátlanul működik. 

Crop top divat
Megnézem
Összes kép (3)

Öltözz alá!

Ha egészen minimális fedetlen felületet sem szeretnél megmutatni a hasadból, a crop top viselését ez sem zárja ki. A megfelelő darabokat ugyanis nem csak magában, de egy hosszabb felsőrészre, például egy ingre is ráveheted pulóver, kardigán vagy akár mellény jelleggel. Ilyenkor arra figyelj, hogy a crop top ne legyen annyira szűk, hogy összegyűrje az alatta lévő felsőt.

Crop top divat
Megnézem
Összes kép (3)

Még több trend

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top