nlc.hu
Trend

Fotók elhagyatott házakról

Dermesztő fotókat oszt meg elhagyatott házakról ez a fotós az Instagramon

Hiába, Amerika hatalmas ország, simán elfér benne pár tucat elhagyatott villa.

Mi történhet egy ház lakóival, hogy elhagyják karácsonykor otthonukat, ott hagyják minden ingóságukat, az ajándékokat a félig feldíszített fa alatt, és sosem térnek vissza? Hol lehet az örököse annak a villának, ami a maga idejében is előkelő otthonnak számíthatott, mégis az enyészeté lett már évtizedekkel ezelőtt? Milyen tragédia vezethetett oda, hogy elhagyatott házzá vált egy tóparti villa berendezésestől, autóstól?  

Bryan Sansivero amerikai portréfotós hobbiból kezdett elhagyatott épületeket fotózni, a most 36 éves művész pedig mára komoly gyűjteménnyel rendelkezik, mely az egykor szebb napokat látott házakat mutatják be. Munkáit először csak zárt csoportokban osztotta meg, mára azonban az Instagramon is szép követői táborral rendelkezik, ahol rendszeresen mutatja be új felfedezéseit és régi „kedvenceit”. Mindig más szögből, más részleteketet fókuszba állítva, folyton elgondolkodtatva szemlélőit: mi lehet a története ezeknek a házaknak?

„Olyan, mintha egy időkapszula-házba lépnék be, ahonnan a család éppen csak eltűnt” – mondta el a The New York Times-nak a művész, aki Amerika-szerte kutatja az elhagyatott otthonokat. Több száz épületet lefotózott már, ezeknek azonban csak egy kis része látható Instagram-oldalán. Azok, melyekről különösen úgy gondolja, megragadják a szemlélődő figyelmét.

Marion Carll Farmház - Long Island

A Marion Carll Farmház kívülről, és lentebb a fotó, amit nappalijáról készített a fotós – Long Island (Fotó: Google)

„Néha, amikor ránézel egy elhagyott házra, érzed, egykor szeretet lakozott a falai között. Ezt érzem most is, hogy erre a képre nézek…” – írta egy kommentelő egyik posztjához. Rengeteg gyerekszobát, gyerekjátékokat megörökítő fotót készített már, látszólag békés családi fészkekről – ettől is oly hátborzongató belegondolni, miért hagytak hátra mindent a tulajdonosok, mikor utoljára becsukták maguk mögött az ajtót?

Bár a legtöbb esetben az épület történetét nem ismerhetjük meg, néhányukról tudható, miért áll elhagyatottan. Ilyen a Windenbourne Mansion is: a villát Elias Howe, az első használható varrógép feltalálójának  örökösei építtették 1880 környékén. A nyári otthonnak szánt épület azonban tragédiák sorát hozta a családra, ők legalábbis így gondolták, miután mindhárom gyerek tífuszos lett a beköltözést követően, egyikük pedig bele is halt a betegségbe. „Sok évvel később az egyik, időközben felnőtt gyerek a lányával tért vissza a házba, a kislány azonban lezuhant az emeletre vezető lépcsőről és szörnyethalt. Pár évvel később édesanyja is meghalt” – olvasható Sansivero bejegyzésében. A ház ma már lakatlan, utoljára 700 ezer dollárért, körülbelül 206 millió forintért árulták.

Winderbourne Mansion - a tragikus történetű villa népszerű az elhagyatott házakat fotózók körében.

Winderbourne Mansion – a tragikus történetű villa népszerű az elhagyatott házakat fotózók körében (Fotó: Youtube)

Némelyik ház horrorfilmek helyszínének is beillene, szemezgettük közülük mi is párat, a teljes gyűjteményt pedig megtaláljátok a fotós Instagram oldalán.

 

 

 

Néhány, általa lefotózott házról videók is elérhetők a neten, például erről az otthonról

 

Elhagyatott épületek máshol is vannak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top