nlc.hu
Trend

Slip dress - pántos szatén ruha divat

A nyár legsikamlósabb trendje: a slip dress

Néhányukat a fehérneműktől csak az átcímkézés különbözteti meg, a vékony pántos szatén ruhák divathódítása mégis elismerésre méltó.

Hódít a kombinéhatás, a kilencvenes évek nagy kedvence, a spagetti pántos szatén ruha ismét divatban van. Femme fatale körökben alapdarab, de úgy tűnik, azon kívül is népszerű a test vonalát lágyan követő, szexi fazon, amit Marilyn MonroeKate Moss és Lady Gaga egyaránt, mégis más módon tett ikonikussá.

Slip dress történelem

Lágyan leomló, fénylő, könnyed, luxusérzetű – mindezt képes a selyem nyújtani érzékeinknek, nem csoda, hogy a 30-as évek óta hódítanak a vékony pántos selyemruhák. A selyem maga persze ennél jóval nagyobb múltra tekint vissza, Kínában már Kr. e. 3000 évvel felfedezték a selyemkészítés módját, igaz ott is csak a felsőbb társadalmi osztályok kiváltsága volt viselni a belőlük készült öltözékeket.  A valódi selyem előállítása manapság is összetett és emiatt drága folyamat, belőle készült ruhát viselni továbbra is igazi luxusnak számít.

Nem úgy a műselyem, amin szorgos tudósok népes csapata dolgozott hosszú időn át, míg végül az 1800-as évek második felére többféle eljárási móddal, többféle műselyem előállítására is rájöttek. Eleinte még csak a fehérneműket hódították meg eme anyagkülönlegességek, majd az 1920-as és 30-as évekre a felsőruházatok közé is beszivárogtak. A menyasszonyok legnagyobb örömére elkezdtek belőlük esküvői ruhákat gyártani, hódítottak alkalmi ruhák anyagaként, és persze a sztároknak sem kellett kétszer mondani, hogy műselyembe bújjanak.

Valószínűleg a világ leghíresebb ruháinak egyike Marilyn Monroe pink szatén ruhája, melyet a színésznő az 1953-as, Szőkék előnyben filmjében viselt, és amelynek modern interpretációjának nevezhetjük Lady Gaga MET-gálás szerelését 2019-ből.

Marilyn Monroe pink szatén ruhájában a Szőkék előnyben filmben, valamint Lady Gaga a 2019-es MET-gálán egy hasonlóan pink, szatén ruhában.

Marilyn Monroe pink szatén ruhájában a Szőkék előnyben filmben, valamint Lady Gaga a 2019-es MET-gálán egy hasonlóan pink, szatén ruhában. (Fotók: Getty Images)

Pontosítsunk picit

A trendek egész konkrétan a spagetti pántos ruhákat citálták elénk, azokat, melyeket a kilencvenes években Kate Moss-tól Sofia Coppolán át Gwyneth Paltrow-ig minden magára valamit is adó sztár viselt (a spagetti pántos aligruha mint fazon persze ennél régebbi, a divat szempontjából azonban a tervezők most ehhez az évtizedhez nyúltak vissza inspirációért). A fehérneműktől néha mitsem különböző ruhákat pedig leggyakrabban (mű)selyemből tervezték, éppen e vizuális áthallás miatt.

A kilencvenes évek sztárjai slip dress ruhákban

Sarah Jessica Parker 1997-ben slip ruhában
Megnézem
Összes kép (6)

A ferde szálirányú varrástól testünkön életre kelő, annak vonalait lágyan követő (és azokat akkor is könyörtelenül megmutató, ha mi nem akarjuk) ruhák a minitől a maxiig minden hosszban jelen vannak ismét, választhatunk közülük minimalista szabásvonalút és vízesés nyakút, egészen alakkövető szabásút és lengébb változatot.

Butik mustra: Slip dress szatén ruhák

Zia Budapest

Zia Budapest

 

Mango

Mango

 

Zara

Zara

 

H&M

H&M

 

Calvin Klein

Calvin Klein

 

COS

COS

 

Zara

Zara

 

Bershka

Bershka

 

Answear Lab

Answear Lab

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top