Vállalhatatlan nyári ruhák, amiket leárazva sem vennénk meg

Szinte érthetetlen, miért készültek el ezek a nyári ruhák, nem, hogy teljes áron, még akciósan sem kellenének.

Két okból kapták meg ezek a nyári ruhák a vállalhatatlan jelzőt. Míg a színek vagy minták tekintetében úgy gondolom, egyéni ízlés kérdése, kinek mi tetszik, a konkrét fazon, illetve az anyaghasználat szempontjából a jó ízlés mégiscsak megköveteli, hogy vegyük fel a földről azt a bizonyos lécet és legalább egy minimum szintre helyezzük el, amit könnyűszerrel bárki átugrik. Mi ez a minimum? Például, hogy a ruha hozzáadjon a megjelenésünkhöz, ne elvegyen. Csinosak legyünk benne, ne közönségesek, és a divat oltárán ne áldozzunk fel mindent, magunkat legalábbis inkább ne.

Vállalhatatlan szabású nyári ruhák

Csapjunk is a lovak közé, jöjjön egy szatén csoda, melynek kevés részlete van, amit sikerült eltalálni. Elsőként is ott az aranyszabály: a ruha vagy mini legyen, vagy kivágott, de a kettő egyszerre ne, különben az eredmény közönséges lesz, pláne, ha az egészet megtoljuk egy feltűnő színválasztással. Mindezt súlyosbítja a vízesés nyakkivágás, ami meversége okán olyan, mint a kutya füle, lifeg előre-hátra. Semmi esése, semmi szépsége nincs. A ráncolt kialakítás is csak tovább “olcsósítja” az összképet, mégis, a pontot az i-re a kis kötője teszi fel, ami csak úgy lazán lifeg combtájékon. 

pink miniruha H&M

Ebbe a ruhába beleterveztek mindent, amitől csak olcsó hatást kelthet. – H&M (Fotó: Benecz Judit)

Jöjjön is egyből a másik véglet, az oversize, puffos ujjú maxi ruha, amely valahol a hőlégballonok és a felfújt rágógumik látványvilága között helyezkedik el félúton. Tévedés ne essék, a felpróbált darab abszolút mérethelyes, ennek direkt ilyen a szabása. Persze lehetséges, hogy kevés vagyok benne és csak rajtam nem érvényesül e parádés ruhanemű, mégis, vállalva tévedésem lehetőségét, azt javaslom, kétszer is gondoljátok meg, szeretnétek-e gigászi, gyűrött lufiknak tűnni.

puffos ujjú ruha H&M

Mi lehetünk Barbie baba hőlégballonjai egy ilyen ruhában – H&M (Fotó: Benecz Judit)

Hogy miért került egy horgolt terítő erre a ruhára, érthetetlen. Bárhol másutt jól mutatna, mondjuk a rekamién, egy díszpárnán vagy stelázsin, de nem egy női ruhán. Igaz, nélküle csak egy átlagos virágos ruhácska lett volna az eredmény, de gyanítom, előbb elfogyott volna az üzletekből, tekintve, hogy a szabása egészen jó volt, de legalábbis nem rossz. 

virágos ruha Zara

Ez a horgolt gallér azért mégiscsak túlzás. – Zara (Fotó: Benecz Judit)

A gallérkialakítástól azonban megkapja a ruha, és így viselője is azt a Lenkés bájt, amire felnőtt fejjel nem biztos, hogy vágyunk.

Ennél a kék puplin ruhánál sem kellett volna sok hozzá, hogy az eredmény egy csinos, jól kihasználható nyári ruha legyen, az anyaga például szuper, ezek a lepkeszárnyként meredező, hullámzó ujjfodrok azonban lehetetlenné teszik, hogy szeretni lehessen. A ruha alján lévő nagy virágmintáknak ugyan jót tesz, hogy a fodrok egyensúlyba hozzák az összképet, ez az egyensúlyi állapot azonban meglehetősen robosztus, feleslegesen erősít és elnyom egyszerre.

virágos, kék ruha Zara

Túlságosan is erősít, zömökké tesz ez a ruha. – Zara (Fotó: Benecz Judit)

Számos fast fashion márkánál belefuthatunk egyszerű spagettipántos ruhákba, de legyünk kemények, hagyjuk őket ott, ahol vannak. Teljesen mindegy ugyanis, hogy milyen alakunk van, ez a gönc nem több egy meghosszabbított basic trikónál, ami még ahhoz is színvonaltalan, hogy kombinéként viseljük. Az anyaga gyenge, így ne is álmodjunk róla, hogy alakunkon bármit is formázzon, ellenben a bugyivonaltól a melltartó pántjáig átüt rajtuk minden. Nem öltöztet, nem nőies, nem ad hozzá megjelenésünkhöz semmit, inkább csak elvesz.

Ne tévesszétek össze a minimál stílussal, abból a minőség biztosan nem hiányzik, az ilyen ruhákból azonban sajnos igen. Gyakran egy fikarcnyit sem jobbak náluk a spagettpántos felsők sem, ezt például egy elfuserált hálóruhától csupán a marketingje különbözteti meg. Tévedés ne essék, nincs gond a spagettipántokkal, de jól nézzük meg, mire adjuk ki a pénzünket, nincs az a kiegészítő, amivel az efféle basic darabokból megfelelő outfit varázsolható.

spagettipántos ruhák New Yorker

Ruhák, amik vannak, de minek? (Fotó: Benecz Judit)

Kicsit rákanyarodok a felsőkre is, nincs mit tenni, ezek a crop topok kivívták maguk ellen a sorsot, mikor vállfára kerültek. Mert az rendben van, hogy a rövid felsők most divatosak, de miért kell belőlük kihozni a legközönségesebb (és most direkt nem írok más jelzőt) eredményt, az érthetetlen. A pink topot a hosszú ujjak és az ejtett vállrész kapásból hordhatatlanná tette, minden mozdulatra elcsúszik, felcsúszik, az anyaga izzadós, minden átüt rajta – és nagyon, nagyon rövid. Azonban nála is súlyosabb eset ez a neonsárga csoda, aminek áttetsző csipkés anyaga már önmagában katasztrofális, a feliratos gumipánt pedig ha lehet, csak még gagyibbá és végtelenül cafkássá teszi az egészet.

crop top Bershka Tally Wejl

Crop topok, amiket lányos szülők rémálmukban sem szeretnének lányaikon látni. (Fotó: Benecz Judit)

Vállalhatatlan anyagú nyári ruhák

A nyári divat abszolút megkeserítője a műszál, mégis ezer és egy ruha készül belőle, amik attól sem lesznek vonzóbbak, hogy PET palackokat hasznosítottak újra hozzájuk. Le sem kellett volna gyártani őket. Hisz mire vágyunk ha meleg van? Könnyed, lenge ruhákra, amik jól szellőznek, nem tapadnak ránk, nem gyulladunk meg bennük. Ehhez képest itt van ez a nyakig zárt nejlonruha, ami hiába szinte áttetsző, teljes egészében műanyag. Az alsószoknya tapad, a felső réteg pedig meleg időben szinte gúzsba köt. Pedig a fazon egészen szerethető lenne.

pink muszlin ruha H&M

Igaz, hogy a felső réteg lenge, az alsószoknya azonban könyörtelenül ránk tapad. (Fotó: Benecz Judit)

Ennél is messzebbre mentek ennél a felsőnél, a fénylő organzaszerű anyag 20 fok felett pusztítóan meleg, alatta pedig borzasztóan hideg viselet. Ráadásul az anyaga egyáltalán nem rugalmas, így némi zsákérzet is társul hozzá. Anyaga tipikusan az a műszál, melybe elég, ha csak a körmünk melletti picike bőr beakad, és máris visszavonhatatlanul kirántja a szálat. Mindezt eredeti áron kilencezerért vehettünk volna meg.

kék organza felső Zara

Szép ez a felső, de maximum nézegetni jó, viselni semiképp. (Fotó: Benecz Judit)

Mindent lehet fokozni, e fekete szerelés azt hiszem az abszolút csúcs a műszálas kategóriájában, mely még megjelenésre is ordenáré. Lehetne akár elfuserált dominaszerelés is, de nem, ez kérem egy világmárka nyári kínálatának darabja. Az alsószoknya elszabott, az organza ingruhát pedig – mintha nem lenne alapból is elég közönséges-, még ezüst patentokkal és egy pink rátéttel is tovább súlyosbították.

fekete áttetsző ingruha Bershka

Ez a ruha egy hatalmas NEM. (Fotó: Benecz Judit)

Ennél a kockás maxi ruhánál nehéz volt eldönteni, a szabása rémesebb vagy az anyaga, végül a hangja mindent eldöntött. Ugyanis zörög. Volt már szerencsém hasonló ruhához, mely minden mozdulatnál egy kemény nejlonzsák hangját adta – nem véletlenül. Ez a cucc gyakorlatilag nem szellőzik és ha mindez nem volna elég, még csak nem is rugalmas anyagú, nem véletlen a rengeteg gumírozott ráncolás, amivel valamelyest hordhatóbbá próbálták tenni. Ennek köszönhetően azonban erősen hernyójelleget öltött a ruci, ami nézőpont kérdése, jó-e. Innen nézve, nem.

szűk kockás ruha Zara

Hernyóruha műanyagból.

Lássuk, mit érdemes helyettük felpróbálni