nlc.hu
Trend

A tokiói olimpia formaruhái

Légikísérőknek öltöztetett sportolóktól hemzseg majd a tokiói olimpia

Így divatoznak majd a sportolók minden idők egyik legfurcsább olimpiáján. Formaruha-mustra.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott tokiói olimpia számos tekintetben szokatlan lesz. A leglátványosabb különbséget nyilvánvalóan az jelenti majd, hogy a sporteseményt nézők nélkül rendezik meg. Magukra a sportolókra és kísérőikre is rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak, a nyitóünnepségen például a stadionon kívül két-, belül pedig egyméteres távolságot kell tartaniuk egymástól, és végig maszkot kell viselniük. Nem maradnak el viszont a formaruhák, ám az országok többségének esetében ezeket majd csak a bevonuláskor láthatjuk először, mivel – a korábbi évek gyakorlatától eltérően – előre nem mutatták be azokat a nyilvánosságnak. Akadnak persze kivételek, olyan országok is, melyekről már tudjuk, milyen formaruhában érkeznek majd a megnyitóra. Lássuk, ez alapján milyen trendek uralják idén az olimpia divatját!

Légikísérő stílus

A formaruhák tervezőinek többsége máig sem képes elvonatkoztatni a „műfajban” alaposan bejáratott és legalább ennyire unalmas légikísérő stílustól.

Nagy-Britannia

Nagy-Britannia (Fotó: Simon Jersey)

A stewardok és stewardessek egyenruháit idézi Nagy-Britannia formaruhája, melyet ezúttal nem valamelyik világhírű brit kreátor, hanem a Simon Jersey készített el a brit csapat számára. A márka munkahelyi egyenruhák tervezésével foglalkozik, az egészségügytől a vendéglátáson át a különféle multicégekig. Ennek szellemében készült a tokiói formaruha is, melynek megalkotásakor mind színvilágban, mind szabásvonalban a bevált klisékhez ragaszkodtak, az outfitek gyakorlatilag alig térnek el az öt évvel ezelőtti, riói formaruháktól. A női és a férfi sportolók egyaránt sötétkék öltönyt kaptak, előbbiek piros felsőrésszel, utóbbiak fehér inggel és sötétkék nyakkendővel kombinálva.

USA

USA (Fotók: Instagram@Ralph Lauren/Profimedia)

Ahogy már hosszú évek óta mindig, úgy Tokióra készülődve is Ralph Laurenre bízták az Egyesült Államok olimpiai formaruháinak megtervezését. A divatguru ezúttal is hozta a kötelezőt, ám annál sem többet, sem kevesebbet nem tett. Jóformán mintha csak az éppen szükséges mértékben aktualizálta volna a korábban e témában született kreációit. A kollekció talán legizgalmasabb eleme az a fehér dzseki, mely úgynevezett RL COOLING technológiával készült. Ennek lényege, hogy a ruhadarabba egy hűtőrendszert építettek be, mely figyeli és optimalizálja a hőmérsékletet és elvezeti a felesleges testhőt, így a legnagyobb melegben is komfortos viselet.

Japán

Japán (Fotó: olyampics.com)

A japánok formaruha-kollekcióját látva nem véletlenül támad olyan érzésünk, mintha azokat egy raktárból rángatták volna elő, ahol ezt megelőzően több évtizeden át porosodtak. Az Aoki tervezői által megálmodott outfiteket ugyanis a japán csapat az 1964-ben, szintén Tokióban megrendezett olimpián viselt formaruhái ihlették. Az egységes dizájnt ugyanakkor minden egyes olimpikon és paralimpikon esetében a szó szoros értelmében testre szabták, vagyis oly módon alakították ki, hogy az a sportoló alkatához és igényeihez a legtökéletesebben passzoljon.

Dél-Korea

Dél-Korea (Fotó: Profimedia)

A dél-koreai csapat formaruháit a Kolon Industries készítette el, mely márka a divat és a kultúra ötvözését tartja legfőbb küldetésének. A zakók halvány szürkészöldje a Korjo dinasztia idejéből származó szeladon kerámiák árnyalatát, míg a nadrágok fehérje a Csoszon dinasztia fehér porcelánjait idézi, miközben a koreai zászló színei a nyakkendőkön köszönnek vissza.

Ausztrália

Ausztrália (Fotó: Sportscraft)

Az ausztrálok öltözékeit – ahogy már több előző olimpiára is –, az ország legrégebbi divat és lifestyle márkája, a Sportscraft dizájnerei tervezték, az olimpiai csapat néhány tagjának aktív közreműködésével. Az összeállítások stílusban valahol félúton vannak a légikísérő és a szafari stílus között. A női sportolók viszont a legtöbb csapat női tagjaival ellentétben maguk választhatnak, hogy szoknyát vagy rövidnadrágot szeretnének inkább viselni.

Görögország

Görögország (Fotó: Twitter@HellenicOlympic)

Görögország olimpiai ruhakollekciójának megalkotását nem egy görög tervezőre, hanem a 4F nevű lengyel divatcégre bízták. A tervezők a görög nemzeti színekben, kékben és fehérben gondolkodtak. A férfi öltözékek mindenféle kreativitást nélkülöznek, gyakorlatilag egy teljesen szokványos sötétkék öltönyből és fehér ingből állnak. A női szettek esetében valamivel jobban megerőltették magukat a kreátorok, a színátmenetes, pliszírozott szoknya egészen mutatós darab, de tény az is, hogy elvegyülhetne bármelyik random fast fashion márka nyári kollekciójában.

Megosztó megoldások

Kanada

Kanada (Fotó: Team Canada)

A kanadai olimpiai ruházatot a Hudson’s Bay és a Levi’s közösen készítette el. A kiindulási alap a canadian tuxedo (kanadai szmoking) volt, mely kifejezést a farmerdzseki és farmernadrág párosítására használják. Ezt az irányzatot keresztezték a street arttal, ennek jegyében kapott a dzseki graffitis díszítéseket. Mindenképp dicséretes, hogy a tervezők el mertek térni a hiperközhelyes légikísérő stílustól, ugyanakkor a formaruhát sokan kritizálják amiatt, hogy túlságosan is átlag streetwear jellegű, és mint ilyen, nem elég elegáns a nyitóünnepségre.

Csehország

Csehország (Fotó: Instagram@Zuzana Osako)

Az eddig nyilvánosságra került olimpiai formaruhák közül a legmegosztóbb kétségkívül a cseheké. Zuzana Osako divattervező, aki több évet élt Japánban, a cseh és a japán néphagyomány közös pontjaként az indigófestés technikájára építette a dizájnt. Az elképzelés valóban stílusos és eredeti volt, a kivitelezés azonban már nagyságrendekkel kevésbé lett erős. Az öltözékek leginkább úgy néznek ki, mintha azok egy népies hangulatú vendéglátóhely pincéreinek és pincérnőinek egyenruhái lennének.

Oroszország

Oroszország (Fotó: Profimedia)

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavaly decemberben – az évekkel korábban kirobbant állami doppingbotrány miatt – két évre eltiltotta Oroszországot attól, hogy sportolóik nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt versenyezzenek. Emiatt a tokiói, illetve a 2022-es pekingi téli olimpián sem indulhatnak nemzetük képviseletében az orosz olimpikonok, magánemberként azonban igen. Bár a tilalom az ország nevének, zászlajának, himnuszának és egyéb nemzeti szimbólumainak használatára egyaránt vonatkozik, a hivatalosan függetlenként induló sportolók formaruháin azért nagyon is egyértelműen megjelennek az orosz lobogó színei, vagyis a fehér, a kék és a piros.

A magyar csapat

Magyarország

Magyarország (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A NUBU márka, vagyis Garam Judit pályázat útján nyerte el a lehetőséget, hogy elkészíthesse a magyar olimpiai és paralimpiai csapat formaruháit. Koncepciója az volt, hogy modern, minimalista, kényelmes és egyben stílusos vizuális világot teremtsen – éppen olyat, melyet divatmárkaként egyébként is képvisel. A magyar nemzeti zászló színeit és formavilágát ötvözte a japán zen filozófiával. A kollekcióban a befogadó ország előtt tisztelegnek a szabásvonalakban elrejtett kimonómotívumokkal, miközben egyértelműen hangsúlyozzák a magyar identitást a „Team Hungary” feliratokkal és a dinamikus ecsetvonásokkal felvitt piros-fehér-zöld mintával. A kollekció közhelymentes, funkcionális és egyben elegáns lett, így az már egészen biztos, hogy nem maradunk szégyenben az olimpia ruhaversenyén sem.

Olvass még a tokiói olimpiáról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top