Trend

Már biztosan nem maradunk szégyenben a tokiói olimpia ruhaversenyén

Magyar olimpiai formaruhák Athéntól Tokióig...

A tokiói olimpia és paralimpia magyar formaruha-pályázatának döntős kollekcióit látva már egészen biztos, hogy bármelyik is nyer, csapatunk egészen biztosan nem marad szégyenben a sportesemény ruhaversenyén sem. Pedig nem volt ez mindig így. A következőkben visszatekintünk az elmúlt négy nyári olimpia magyar formaruháira, és bemutatjuk az aktuális pályázat döntőseit is.

Athén 2004 – Creation Vargas

2004 athén magyar csapat formaruha creation vargas

A Creation Vargas olimpiai formaruhái (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

A 2004-es athéni olimpia formaruháira kiírt pályázatra hét cég jelentkezett, majd előzsűrizés után kettő maradt versenyben – végül a Creation Vargas készíthette el a magyar csapat forma-, felvonuló- és szabadidőruháit. Abban az évben a lehető legközhelyesebb megközelítésben, légi kísérőknek és pilótáknak öltöztették sportolóinkat, illetve némi bizarr csavarral bekerült a kollekcióba néhány szafarira való outfit is. Hogy azért pozitívat is mondjunk: az öltözékek természetes anyagokból készültek.

Peking 2008 – Makány Márta

peking 2008 olimpia magyar csapat formaruha

A magyar olimpiai csapat Pekingben (Fotó: Cameron Spencer/Getty Images)

A 2008-as pekingi olimpiára Makány Márta tervezte a magyar csapat formaruháit. A kreátor mindenképp szakítani akart a magyar hagyományokból építkező formaruhákkal, ehelyett a motívumokban akarta megjeleníteni a magyarosságot, mégpedig úgy, hogy az az év trendjeihez is passzoljon, ezért választotta a pipacsmintát. A szándék tehát megvolt, ám valami nagyon, de nagyon félrement. A kollekciót, különösképp a női sportolók pipacsos szettjét a mai napig is minden idők legcikibb olimpiai formaruhái között emlegetik.

London 2012 – Innoé Design

london 2012 magyar csapat formaruha
Megnézem
Összes kép (3)

A 2012-es londoni olimpián a magyar olimpikonok Mohari Kinga és Csergő Noémi, vagyis az Innoé Design felvonuló- és formaruháit viselték. A dizájnerek a klasszikus és a modern irányzatokat akarták ötvözni, és egyben észrevehetően hangsúlyozni a magyar jelleget, a piros-fehér-fekete színvilágú ruhákat ezért feltűnő kalotaszegi nagyírásos motívumokkal díszítették. A koncepció itt is ígéretes volt, a végeredmény azonban inkább csak félsiker lett. Megint előkerült a légikísérő stílus, a fóliasátrat idéző esőruházatra pedig azóta sincs magyarázat.

Rio 2016 – Use Unused

rio 2016 magyar csapat formaruha
Megnézem
Összes kép (5)

A 2016-os riói olimpiára kiírt formaruha-pályázaton három vállalkozás, a Use Unused, a The Four és a NUBU került a döntőbe. A zsűri végül a Use Unused kollekciója mellett döntött. A kollekció kényelmes, sportos, városi stílusban készült. A magyar trikolór színei közül a piros és fehér hangsúlyosabban, a zöld viszont csak kiegészítő jelleggel jelent meg benne, mindezekhez a sötétkék és a bézs árnyalatok csatlakoztak. Ez volt az első olyan formaruha-kollekció, mellyel a magyar csapat végre az olimpia legjobban öltözöttjei közé került, olyan illusztris társaságban, mint a Stella McCartney-féle outfiteket viselő britek, a Lacoste szettekben megjelenő franciák, vagy épp a kanadaiak a DSquared2 által megálmodott formaruháikban. 

Az idei döntősök

A 2020-as tokiói olimpiára kiírt hazai formaruha-pályázat döntőjébe Nanushka, a NUBU és Tomcsányi Dóri kollekciója került be. A divatszakemberekből és sportolókból álló zsűri – Harmati Hedvig, a MOME textiltervező tanszékének vezetője, Maróy Krisztina, a Glamour magazin főszerkesztője, Lakatos Márk stylist, Nánási Pál fotográfus, Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó,  Verrasztó Evelyn ötszörös Európa-bajnok úszó, Varga Katalin paralimpikon kajakozó valamint Báthori Zsófia, a MOB marketingmenedzsere – közülük választja ki a nyertest, az eredményt szeptember 12-én hirdetik majd ki.

Nanushka

tokio 2020 formaruha pályázat nanushka
Megnézem
Összes kép (5)

Nanushka kollekciója a piros-fehér-zöld színvilágból indul ki, azonban a legkevésbé sem annak megszokott árnyalatiban. Retró hangulat, ugyanakkor modern vonalvezetés jellemzi a ruhadarabokat, melyek úgy elegánsak, hogy közben nincs bennük semmiféle feszengés, semmi karótnyeltség, mindemellett simán elférnének akár a tervező tavaszi-nyári kollekciójában is. 

NUBU

tokio 2020 formaruha pályázat NUBU
Megnézem
Összes kép (5)

A NUBU már négy évvel ezelőtt is szerepelt az olimpiai formaruha-pályázat döntőjében, és most újra sikerült a legjobbak közé kerülniük. Ahogy a Garam Judit és Kovács Adél alkotta duó kreációinak általában, úgy az általuk tervezett formaruháknak is sajátja a minimalista letisztultság és a nagyvonalúan stílusos kényelem. A három döntős kollekció közül ebben jelenik meg a legegyértelműbben a magyar trikolór, ám olyan megközelítésben, hogy az egyáltalán nem hat közhelyesnek. A márka egyik állandó inspirációs forrása ráadásul a japán kultúra, így a kollekció hangulatában még a 2020-as olimpia helyszínére is reflektál.

Tomcsányi

tokio 2020 formaruha pályázat Tomcsányi
Megnézem
Összes kép (5)

Tomcsányi Dóri munkásságának védjegye a posztszocialista vintage újraértelmezése és a hangsúlyos printek használata, mindez a formaruha-kollekció esetében is abszolút érvényesül. A tervező szintén a trikolórból dolgozott, e mellé kétféle narancssárga, sötétkék, sötétbarna és fekete került kiegészítő árnyalatként. A döntősök közül ez a legvidámabb kollekció, rengeteg játékossággal és variációs lehetőséggel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top