nlc.hu
Trend

Új koronavírus variáns tűnt fel Magyarországon

Egy nálunk eddig sosem látott koronavírus-fajtát azonosítottak egy magyar laborban

A koronavírus egy új variánsára bukkantak rá a TritonLabs humándiagnosztikai laboratórium molekuláris biológuai. Az új vírusfajta egyszerre tartalmazza az alfa és a delta variánsokra jellemző tüskefehérje mutációkat.

Tátrai Kitti és Benedek András a vírus detektálását kétszer is elvégezte, mert elsőre gyanús volt, hogy egy olyan fajtára bukkanhattak, ami korábban nem tűnt még fel Magyarországon. A második próbálkozás is ugyanazt az eredményt hozta. Ahhoz, hogy a kutatók biztosan azt állíthassák, hogy a C.36.3 törzsről van szó, még egy úgynevezett nukleinsav-szekvenálásra volt szükség. A kapott eredmény pedig beigazolta a gyanújukat: az agresszíven terjedő delta variáns mellett egy olyan új vírusvariánsra találtak rá, amelyet Magyarországon eddig nem jelentettek – írja a hvg.

Sorra tűnnek fel az új variánsok (fotó: Pixabay)

Sorra tűnnek fel az új variánsok (Fotó: Pixabay)

Ezt a variánst először Thaiföldön azonosították még januárban, ahol egyiptomi beutazók mintáiban találtak rá. Július 24-ig világszerte 1403 mintában azonosították. Ennek oka nem feltétlenül az, hogy ennyire ritka lenne, inkább az, hogy még nincs rá gyors és tömegesen elvégezhető PCR-metodika.

Ahhoz, hogy megmondjuk, Magyarországon mennyire terjedt el ez a variáns, kellene egy reprezentatív felmérés a pozitív esetekből. Rutinszerűen viszont nem történik meg a laborokban az, hogy a variánst is megnevezzék, ezt külön igényelheti a páciens, ha kíváncsi erre az eredményre, de a legtöbben megelégednek azzal az információval, hogy pozitív vagy negatív-e a minta

– magyarázta Tátrai Kitti. A variáns terjedését az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is figyelemmel követi.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top