nlc.hu
Trend

Állami támogatásokért házasodunk?

Kutatás: a többség állami támogatások miatt kötne házasságot

Az OTP Bank megbízásából készült felmérésből kiderül, hogy a magyar párok közel kétharmada elsősorban az állami támogatások miatt kötne házasságot, csupán egyharmad érzi azt, hogy ezzel új szintre emeli a kapcsolatát.

A megkérdezettek 43 százaléka él párkapcsolatban, harmada egyedülálló és másik harmad pedig már összeházasodott. A területi eloszlást tekintve nincsenek eltérések, mind a fővárosban, mind a városokban, megyeszékhelyeken hasonlóak az arányok. A pároknak csak 9 százaléka tervezi az esküvőt, közülük is inkább a 30–39 évesek.

Kutatás: a többség állami támogatások miatt kötne házasságot

Kutatás: a többség állami támogatások miatt kötne házasságot (Unsplash)

A válaszokból az is kiderült, hogy a házasodáshoz a többség külső szempontokat vesz figyelembe: a párok az állami támogatások és kedvezmények (62 százalék), a megszületendő gyermek (38 százalék) és a család, barátok elvárása (29 százalék) miatt házasodna leginkább.

A válaszadók közel fele úgy véli, hogy házasság nélkül is lehet boldog életet élni, nagyobb arányban gondolják ezt a férfiak és a fiatalabbak (18-29 évesek), sőt, a házasságot már tervezők közel 40 százaléka is ezt vallja.

A KSH adatai szerint 2020-ban itthon emelkedett a házasságkötések száma 3 százalékkal, ami így több mint kétezerrel múlta felül a 2019-es házasságkötések számát. Ennél több házasságot utoljára 1986-ban kötöttek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top