nlc.hu
Trend

Légszennyezés Európában

Ezekben az európai városokban volt iszonyat magas a légszennyezettség

A novemberi dobogósok közt nem szerepel Budapest.

A Euronews azt írja, hogy a listát a hivatalos mérőállomások és az Airly, egy légszennyezéssel foglalkozó vállalat érzékelőinek adatai révén állították össze. A szállópor koncentrációját főleg a balkáni és a közép-európai államok esetében találták magasnak, mint például

  • Zágrábban,
  • Bukarestben vagy
  • Thesszalonikiben.

Magas nitrogén-dioxid-szintet ott tapasztaltak, ahol nagy a forgalom és az autópark elöregedett, mint például

  • Nápolyban,
  • Krakkóban vagy
  • Bukarestben.
szmog naplementében

Illusztráció / Fotó: Pixabay

 “Minden szennyező anyagot figyelembe vettünk, beleértve a nitrogén-dioxidot és másokat – mondta az Airly vezérigazgatója, Wiktor Warchalowski. – Ez azt mutatja, hogy Kelet- és Kelet-Közép-Európa más problémákkal küzd a levegőszennyezés terén, mint Nyugat-Európa, például Franciaország vagy az Egyesült Királyság, amikor a problémá a közlekedés miatti nitrogén-dioxid szint okozza. Azt látni, hogy különböző országokban különböző szennyező források léteznek, de a levegőszennyezés továbbra is az emberek egyik legnagyobb gyilkosa.”

A nitrogén-dioxid szintje nem csak az olyan közepes nagyságú városokban volt ijesztő mértékű, mint Nápoly vagy Krakkó, hanem Párizs vagy Madrid esetében is. A magas légszennyezettség kialakulásának kedvez, ha egy város völgyben vagy medencében fekszik.

“Gondolnunk kell a gazdasági következményekre is, mivel a légszennyezés a világ GDP-jének 1 százalékába kerül a betegszabadságok, a kezelések és a termelékenység csökkenése miatt. Ez személyenként 300 dollárnak felel meg világszerte. Azt hiszem, ez egy nagyon félelmetes statisztika, ezért cselekednünk kell a légszennyezés globális csökkentése érdekében.”

A Euronews megjegyzi, hogy Magyarországon a budapesti Városházán kérhet tanácsot a lakosság a levegőtisztaság védelmével és a lakások energiahatékonysági korszerűsítésével kapcsolatban a Zöld Budapest Tanácsadó Irodában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top