nlc.hu
Trend

Százával akadtak el az autósok a gigahóban

Hiába figyelmeztették őket a gigahóra, százával akadtak el a kaliforniai autósok a hegyi utakon

Kaliforniában a Sierra Nevada hegység az év ezen szakaszában jellemzően nagyon havas, és ez idén sincs másképp. A környéken karácsony óta hóviharok tombolnak, de hiába a figyelmeztetések, az autósok tömegével indulnak útnak, jókora bajt okozva maguknak és a hatóságoknak.

Míg nálunk az ónos eső, Kaliforniába a havazás jelentett gondot mostanság. A Sierra Nevada hegységben egy év leforgása alatt ötméternyi hó szokott lehullani. Ha itt erős havazásra figyelmeztetnek, azt érdemes komolyan venni. A hatóságok villogó figyelmeztetések sorával készültek idén is, de mindhiába: több száz autós rekedt a hegyi utakon, miután úgy gondolták, jó dolog ítéletidőben útnak indulni – írja a 444.

figyelmeztetés

Lehet ezt nem észrevenni? (fotó: Profimédia)

Az ítéletidőben megrekedt autósok két taktikát választottak. Az egyik csoport addig ment a tisztítás nélküli autópályán, míg el nem akadt, míg a többiek próbáltak a GPS segítségével kerülőutakat keresni. Csakhogy ha az autópálya is annyira havas, hogy azt az útkezelők képtelenek megtisztítani, a kisebb utakra ez hatványozottan igaz. Ezeknek a többségét le is zárták, de ez nem igazán érdekelte a sofőröket: eltávolították az erről szóló jelzést, majd továbbhaladtak addig, míg el nem akadtak a hóban, hogy aztán kétségbeesve hívják a hatóságokat a kimentésükre. Ezek az autósok olyan időben indultak útnak, amikor a hatóságok két hóekéjével a telephelyről is képtelenek voltak kiállni, és egészen elképesztő indokokat hoztak fel arra, miért volt szükségük arra, hogy az ítéletidőben autóba üljenek.

Sierra Nevada

A Sierra Nevadai hegyi utak tegnap (fotó: Twitter)

Ezek voltak a leggyakoribb válaszok:

1.     szupermarketbe indultam

2.     moziba mentem

3.     csak meg akartuk nézni a havat

Az elakadó autókat kimentők egészen extrém esetekről is beszámoltak. Ezek közül a legdurvább talán az volt, amikor egy család három villogó ÚTLEZÁRÁS táblát is figyelmen kívül hagyott, és a rendőrség, az elektromos művek és az autómentős cég húszórányi közös megfeszített munkával tudta kimenteni őket. A mentés azért tartott ilyen sokáig, mert a mentésükre küldött két hóeke is elakadt, valamint az egyik jármű kidöntött egy villanyvezetéket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top