nlc.hu
Trend

Jódtablettákat vesznek az atomtámadástól tartó magyarok

Elkezdték felvásárolni a jódtablettákat az atomtámadástól tartó magyarok

Sokan keresnek a gyógyszertárakban jódtartalmú készítményeket az orosz-ukrán háború miatt, de a szakértők szerint ez fölösleges és veszélyes.
Gyógyszertár jelzése a homlokzaton

Az orosz-ukrán háború miatt egyre nagyobb a lakosság érdeklődése a jódtabletták iránt – közölte az RTL Híradóval a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az indokolatlanul szedett jódtartalmú készítmények azonban veszélyesek lehetnek, ha valaki nagyobb mennyiséget vesz be, mérgezéses tünetek jelentkezhetnek. Marjai Tamás, a négyszáz patikát tömörítő Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója figyelmeztetett:

a fertőtlenítésre használt jódkészítményeket senki se próbálja meginni, mert ezek nagyon nagy mennyiségű jódot tartalmaznak, így ha közvetlenül megpróbálják elfogyasztani, akkor szinte biztos, hogy mérgezés lesz a vége.

Ráadásul a gyógyszertárakban szabadon beszerezhető jódtartalmú készítmények nem arra szolgálnak, hogy nukleáris katasztrófa esetén pótolják a jódot.

Az NNK szerint a helyzet nem indokolja a rendkívüli jódbevitelt, és arra kértek mindenkit, hogy indokolatlanul ne vegyen be jódtartalmú készítményt. A jódtabletták ilyen jellegű alkalmazását kizárólag az egészségügyi hatóságok rendelhetik el.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pixabay/MDFrescuerYouTube)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top