nlc.hu
Trend

Az orosz megszállók Z-jelével állt dobogóra a tornász

Az orosz megszállók jelképével állt dobogóra a tornász a győztes ukrán mellé

A bronzérmes orosz tornász az orosz megszállók jelképének számító Z betűt ragasztott a dresszére, majd felállt a dobogóra ukrán versenytársa mellé.
Ivan Kuljak orosz tornász az ukrajnai orosz megszállók egyik jelképével, a Z-betűvel a dresszén

Vizsgálat indult Ivan Kuljak orosz tornász ellen, miután az ukrajnai orosz megszállók egyik jelképe, a Z betű volt látható a dresszén, amikor felállt a dobogóra a katari tornász világkupán. Kuljak harmadik lett a korlát döntőjében, a versenyszámot az ukrán Illja Kovtun nyerte meg – írja a BBC.

A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) „sokkolónak” nevezte a tornász dohai versenyen tanúsított viselkedését, és közölte, hogy fegyelmi eljárást indítottak ellene.

Miután Kuljak a korlát döntőjében bronzérmet szerzett, egy Z betűt ragasztott a mellkasára, és az aranyérmes ukrán Illja Kovtun mellé állt fel a dobogóra.

A Z betűt az orosz invázióban részt vevő tankok és katonai járművek oldalára festik fel, de a háborút támogató oroszok is viselik a ruhájukon vagy az autójukon. Bár mostanra az orosz megszállás egyik jelképe lett, pontos jelentése, eredeti célja egyelőre nem tisztázott, hivatalosan semmit sem közöltek róla. Az orosz ábécében nincs is Z betű, egyes vélemények szerint az orosz „za pobedi” (a győzelemért) kifejezésre utalhat, a harctéren pedig a különböző területeken harcoló egységek azonosítására szolgál. 

A mostani verseny volt az utolsó lehetőség az orosz és fehérorosz tornászok számára a nemzetközi versenyzésre, ugyanis Oroszország ukrajnai inváziója miatt a FIG nem engedélyezi az indulásukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top