nlc.hu
Trend

Novák Katalin: Magyarország erején felül segíti Ukrajnát

Novák Katalin: Magyarország erején felül segíti Ukrajnát

A köztársasági elnök a Corriere della Sera olasz napilapnak adott interjút, melyben kifejtette, hogy Magyarország az ukrán-orosz háborúban a NATO és EU szövetségesei mellett áll.

A mielőbbi fegyvernyugvást nevezte célnak Ukrajnában Novák Katalin a Corriere della Sera olasz napilapban kedden megjelent interjúban. A köztársasági elnök Magyarország európai uniós tagságáról azt mondta, az ország a vállalt kötelezettségeket eddig is betartotta, ezután is betartja – írja közleményében a Sándor Palota.

A Kijevbe is elvonatozó Novák Katalin ma és holnap Rómában tárgyal Sergio Mattarella olasz államfő meghívására, a tárgyalásai egyik fő témáját az ukrajnai háború jelenti.

Számomra az a kérdés, hogyan tudjuk megállítani az orosz agressziót úgy, hogy közben elkerüljük a harmadik világháború kitörését – fogalmazott, és felhívta a figyelmet arra is, hogy Kárpátalján százötvenezer magyar él.

Szerinte Európának azt kell üzennie, hogy “ne tovább! Putyin átlépte a Rubicont”. Kifejtette, hogy Magyarországnak a mielőbbi fegyvernyugvás a célja, Ukrajnának pedig erején felül segít.

Novák Katalin

Novák Katalin a Corrierre della Serra napilapban (fotó: Sándor Palota)

Szerinte a mostani háborús helyzetben erős európai vezetőkre, őszinte zártkörű megbeszélésekre, közös stratégiai gondolkodásra és egymás iránti tiszteletre van szükség. Oroszországgal kapcsolatban kijelentette, hogy voltak, vannak és lesznek kapcsolatok a két ország között, ahogy Európa és Oroszország vagy Ukrajna és Oroszország között is. Az orosz-magyar kapcsolatokba senkinek sem szabad romantikát beleképzelnie. Hangsúlyozta, az orosz belpolitikába nem kívánnak beleszólni, de amikor egy másik szuverén országot fegyveresen megtámadnak, akkor már nem hallgathatnak.

Nekünk, magyaroknak, személyesen nekem is túl élénk még a szovjet birodalmi mentalitás és hatalomgyakorlás emléke. Nem kértünk belőle 1956-ban, nem kértünk belőle 1989-ben, és nem kérnénk belőle ma sem

– jelentette ki. Novák Katalin jelezte, a kormány és a brüsszeli intézmények közötti vitákat figyelemmel kíséri, a megállapodásoknak megfelelő jogszabály-módosításokat aláírásával támogatja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top