nlc.hu
Trend

Helyzet a határátkelőknél

Beléptetik az országba az útlevél nélkül érkező menekülteket is

Csak vasárnap több száz gyermek érkezett Ukrajnából a fővárosba.

Továbbra is érkeznek Magyarországra az Ukrajnában zajló háború viszontagságai elől menekülők vonatokkal, gépjárművekkel és gyalogosan. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei határátkelőhelyeken folyamatos a beléptetés, nincs torlódás. A határátkelőhelyeken szolgáló rendőrök minden Ukrajnából menekülőt beléptetnek és regisztrálnak, írja a 168 óra.

Azok, akik rendelkeznek jogszerű belépésre és magyarországi tartózkodásra jogosító okmányokkal, és nem tartanak igényt további segítségre, az átkelőhelyről önállóan tovább utazhatnak úti céljuknak megfelelően. A rendőrök beléptetik azokat is, akiknek nincs, nem megfelelő, lejárt, vagy hiányos az úti okmánya. Őket a rendőrség a határátkelőhelyeken regisztrálja, és ellátja egy ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolással, amely 30 napig biztosítja számukra a magyarországi jogszerű tartózkodást, és ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. A rendőrség azoknak is segít, közösen az együttműködő hatóságokkal, karitatív szervezetekkel, önkormányzatokkal, akik nem tudnak vagy nem akarnak önállóan tovább utazni, és szállásra, ellátásra van szükségük.

Ukrajnából menekülő család a záhonyi vasútállomáson

Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő anya egyik gyerekét viszi karjában egy rendőr a záhonyi vasútállomáson 2022. március 7-én. (Fotó:
MTI/Balázs Attila)

Az ukrajnai menekültek közül a határról sokan Budapestre utaznak tovább, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint vasárnap 3247 ember, köztük 770 gyermek érkezett Budapestre vonattal. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 122 ember, köztük 23 gyermek elhelyezését, illetve az odaszállításukat az együttműködő hatóságok oldották meg – tették hozzá. Emlékeztettek: a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásukért, szállításukért, elszállásolásukért a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága, valamint a segélyszervezetek munkatársaival, írja az MTI.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top