nlc.hu
Trend

Rusvai Miklós az ötödik hullám végéről

Rusvai Miklós szerint hamarosan magunk mögött hagyhatjuk a koronavírus-mizériát

Lesznek megbetegedések, de tovább szelídül a vírus.

Dr. Rusvai Miklós az RTL Reggeliben elmondta, az ötödik hullám véget ért, az elhunytak száma is erőteljesen csökken az elmúlt tíz napban. Úgy gondolja, a járványban azt is szem előtt kell tartani, hogy a koronavírus nagyon megszelídült, amely szelídülés még tovább tart majd,  ez a vírus már nem az a vírus, ami két évvel ezelőtt volt, szerinte tavasszal magunk mögött hagyhatjuk az egész koronavírus-mizériát.

Férfi várakozik egy rendelőben

Egy férfi várakozik azt oltást követően a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2022. március 2-án (Fotó:
MTI/Vajda János)

A vírusszakértő a vakcinákról elmondta, hogy ez innentől az egyének döntése, a felvétele pedig ugyanúgy opcionális marad, mint például a tüdőgyulladás vagy az influenza elleni készítmény. Innentől, ha valaki rizikócsoportba tartozik, és még nem oltatta be magát, mindenképp ajánlott felvennie. Ennek ellenére aki eddig felvette az oltást, jól döntött, mert az adott járványügyi helyzetben komoly szükség volt rá, hogy minél többen szerezzenek védettséget. A kutató szerint fertőzöttek ugyan lesznek továbbra is, de betegek sokkal kevesebben, és  koronavírus elleni intézkedésekre nem lesz szükség.

A hétvégi összesített adatok szerint az elmúlt három napban 5852 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 805 898 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 150 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 44 436-ra emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 632 325 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 129 137 főre csökkent. 2745 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 117-en vannak lélegeztetőgépen, olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon, ahol azt is kiemelik mától:

  • nem kell maszkot viselni az eddig előírt zárt terekben sem, tehát sem a tömegközlekedési eszközökön, sem az üzletekben
  • megszűnik minden olyan korlátozás, amely védettségi igazolványhoz kötötte valamely hazai szolgáltatás igénybevételét
  • megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások, nem kell már védettségi igazolvány sportrendezvényre, kulturális rendezvényekre, zenés-táncos rendezvényre, 500 főnél nagyobb létszámos szabadtéri rendezvényekre sem.

(via Blikk)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top