nlc.hu
Trend

A regencycore stílus

Bridgertonba borulva – tarol a regencycore stílus

Amikor egy kosztümös tévésorozat kortárs divattrendet indít el, abból egészen izgalmas dolog születik...

Regency era, vagyis magyarul régenskorszak – így tartja számon a történelem az 1795 és 1837 közötti időszakot, amely magában foglalja III. György uralkodásának utolsó szakaszát, majd az elborult elméjű király helyett először régenshercegként uralkodó fia, IV. György, illetve az ő halála után trónra lépő öccse, IV. Vilmos uralkodásának éveit Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királyságában.

Ebben a korban játszódik az utóbbi idők egyik legfelkapottabb sorozata, a Bridgerton család is, mely már a 2020-as decemberi debütálását követően berobbantotta az úgynevezett regencycore trendet. Az irányzat azonban ebben az idei tavaszi-nyári szezonban bontakozik ki igazán, köszönhetően annak, hogy megérkezett a produkció második évada és erre már a divatiparnak is volt kellő ideje felkészülni. Kosztümös sorozatról lévén szó, a korszak stílusjegyei ráadásul igen izgalmas színezetet kapnak mai értelmezésben.

A Bridgerton család

A Bridgerton család indította el a trendet (Forrás: Profimedia)

A regency irányzat eredetileg az európai társadalom felső köreiben alakult ki a francia forradalom után. A stílus ellentétben állt a rokokóval, amely a forradalom előtt a francia udvarokat uralta. A kontinens arisztokráciája semmilyen tekintetben sem akart kapcsolódni a franciákhoz, ezért öltözködésben az angolos regency vonalat kezdték követni. A stílus a görög és római hagyományokból merített ihletet. Meghatározó sziluettje volt a mell vonala alól bővülő ruhafazon, mely lazább fűzők viselését tette lehetővé a nők számára. Emellett a jellemző elemei voltak a puffos ujjak, az operakesztyűk, a gyöngyös kiegészítők és persze a visszafogott színek, így főleg a fehér, a világoskék és a halványsárga. A Bridgerton jelmeztervezői is ezekből a jegyekből indultak ki, ugyanakkor szabadabban alkalmazták azokat, bizonyos pontokon merészebb szín- és anyaghasználattal dolgoztak. A sorozat számos karakterének ruhatára pedig inkább a rokokó stílus felé hajlik.

A Bridgerton család

A rokokó vonal (Forrás: Profimedia)

A ShopStyle digitális vásárlási platform statisztikái szerint a Bridgerton, illetve a szintén az 1800-as években játszódó Az aranykor című sorozatok hatására a babydoll ruha kifejezésre 48 százalékkal, az empire fazonú ruhákra 36 százalékkal, a puffos ujjú ruhákra 31 százalékkal, míg a fűzőkre 18 százalékkal többen kerestek rá az oldalon. A kiegészítők kategóriájában érzékelhetően megnőtt az érdeklődés az operakesztyűk, a fejpántok és a gyöngy fülbevalók iránt. 

Részlet Az aranykor című sorozatból

Jelenet Az aranykor című sorozatból (Forrás: Profimedia)

Kifutók és utcai divat

A regencycore már a 2021-22-es őszi-téli kollekciókban is visszaköszönt a kifutókon, azonban hatása a tavaszi-nyári szezonra vált egyértelműen elsöprővé. Az olyan tervezők és divatházak, mint a Dior, az Erdem, a Collina Strada, a Fendi vagy a Versace a fűzőket, illetve az empire szabást építették be legnagyobb előszeretettel idei kollekcióikba. Bár egyes dizájnereknél a regency irányzat szinte jelmezszerű hitelességgel jelenik meg, azonban sokkal jellemzőbb a szóban forgó stílusjegyek modernizált értelmezése egyrészt szín- és anyaghasználatban, másrészt kortárs elemekkel való vegyítés formájában. 

Regencycore a kifutón
Megnézem
Összes kép (8)

A regencycore persze már az utcai divatba is megérkezett: hazánkban ugyan még kevéssé, a világ divatfővárosaiban azonban egyre markánsabban mutatja meg magát. Az irányzat népszerűsége pedig teljes mértékben indokolt is, hiszen karakteres, látványos, hiperfeminin és elegáns, ennélfogva pedig kifejezetten széles játékteret biztosít a divatimádók kreativitásának. Hasonlóképp, mint a kifutókon, úgy az utcai outfitekben is leggyakrabban egész más korszakokra jellemző darabokkal kombinálva jelennek meg a régenskorszak divatját idéző holmik. Hiszen éppen ez a regencycore irányzat lényege.

A regencycore az utcai divatban
Megnézem
Összes kép (10)

 

Így hordd!

Ha kedvet kaptál, hogy beépítsd a tavaszi-nyári ruhatáradba a regencycore trendet, könnyű dolgod lesz, hiszen a ruhaboltokban jelenleg bőségzavarban válogathatsz az eme stílushoz tartozó modellek között. Az irányzat alapdarabjai a fűzőt imitáló, illetve empire szabású holmik, melyekhez társulhatnak puffos ujjak, fodrok, áttört vagy épp ráncolt textúrák. Az ilyen felsőrészeket a legegyszerűbben farmernadrággal kombinálhatod és máris van egy alap regencycore szetted. A fűzős, illetve az empire sziluett megjelenik egészruhákon is, melyeket viselhetsz önmagukban, de simán felvehetsz hozzájuk akár egy blézert vagy bőrdzsekit is, a stíluskorszakok keverésének jegyében. Bár a régenskorszak divatját a visszafogott színárnyalatok határozták meg, a regencycore trendbe ezek mellett az élénkebb színek is beleférnek, mintákat tekintve pedig egyértelműen adja magát a virágminta.

Most pedig következzenek a kedvenc regencycore stíusú darabjaink az itthon is elérhető fast fashion márkák aktuális kínálatából!

Regecycore stílus
Megnézem
Összes kép (12)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top