nlc.hu
Szabadidő

Miről szól a Bridgerton sorozat?

Romantika az elrendezett házasságok árnyékában – Ledaráltuk a Bridgertont

A Bridgerton jött, látott, győzött. Az elmúlt tíz napban szinte minden a Netflix új, kosztümös sorozatáról szólt, amiben túladagolták a romantikát, a pletykát és a szenvedélyt.

24 óra. Ennyi elég volt számomra, hogy ledaráljam az elmúlt hetek legnagyobb Netflix-dobását, a Bridgerton sorozatot, ami pillanatok alatt meghódította a (feltételezem) női nézőket. Limonádé kategóriában az egyik legjobb, de mégis miért?

Az elmúlt napokban a Facebook-, Instagram-, TikTok-hírfolyamom tele volt Bridgerton-tartalommal. Azt éreztem, hogy mindenkit megbabonázott ez a brit arisztokrata famíliát bemutató, kosztümös, de nagyon könnyed sorozat. Ha röviden kellene bemutatni a szériát, akkor azt mondanám, hogy a Gossip Girl, a Grace klinika és a Viktória sorozatok keveréke, és itt meg is állhatnék, de attól, hogy a Bridgerton nem egy Trónok harca, még érdemel egy cikket.

Sarolta, a színes bőrű királyné

A történet 1813-ban játszódik Angliában. Abban az időszakban, amikor III. György király elméje már megborult, és a háttérből legidősebb gyermeke régensként irányította az országot. Felesége, Zsófia Sarolta brit királyné tizenöt (!) gyermeket szült az uralkodónak, impozáns bálokat adott a londoni elitnek, emellett pedig mindent megtett annak érdekében, hogy férje méltóságát fenntartsa a külvilág előtt. Ám van itt még valami, amire rengeteg keresést indítottak a nézők nem sokkal azt követően, hogy a Netflix karácsonykor bemutatta a sorozatot. Ez pedig az a tény, hogy Sarolta királynét színes bőrű nőként mutatták be a szériában. A kérdés körül pedig legalább annyi a titokzatosság, mint a sorozat fináléját illetően.

Mario de Valdes y Cocom volt az egyik első történész, aki azzal az elmélettel állt elő, hogy a királyné fekete volt. Állítását egy korabeli orvos feljegyzéseire, valamint Saroltákról készült festményekre és családfakutatásra alapozta. Beszámolója szerint Sarolta felmenői között megtalálhatóak a portugál királyi család egy-egy színes bőrű (mór vagy észak-afrikai) tagjai. És máris többet beszéltünk a történelemről, mint maga a sorozat.  Mert a Bridgerton nem az intrikákkal átszőtt királyi udvarról és annak lakóiról szól, hanem a londoni Bridgerton család szerethető, de gyakran esendő vagy éppen tékozló tagjairól.

Golda Rosheuvel a Bridgerton sorozatban

Golda Rosheuvel mint Sarolta királyné (Fotó: Netflix)

A megözvegyült és nagyon modern gondolkodású Bridgerton anyuka négy fiú és négy lány gyermekének a sorsát próbálja elrendezni. Bár ezt sokkal kifinomultabban teszi, mint a szomszédos Featheringtons-ház állandóan rikító ruhákban pompázó, szándékosan nevetséges sminket viselő úrnője. Ennek a két családnak a tagjairól pedig szinte mindent tud egy korabeli „pletykalap” titokzatos szerzője: Lady Whistledown. Semmi nem marad titokban előtte, sem a megesett vidéki leány esete, akinek szerelme eltűnt a fronton, sem a csődbe ment családapa piszkos üzelmei. Az 1800-as évek Pletykafészke pedig úgy ontja magából a sziporkázó sztorikat, hogy azok még a királyné figyelmét is felkeltik.

Bridgerton sorozat a Netflixen

A népes Bridgerton család (fotó: Netflix)

Mi kell a nőnek?

Aki az első rész után felment a sorozat IMDB adatlapját böngészni, az hamar rájöhetett, hogy a Bridgerton alkotója az a Chris Van Dusen, aki a Grace klinika egyik producere is volt, és az a Shonda Rhimes, aki az egész Grace klinikát megálmodta. És ez bizony, alaposan benne van a Bridgerton sikerében. Ők ketten patikamérlegen adagolják ki egy olyan sorozat hozzávalóit, mint a Meredith és Derek évődését bemutató Grace klinika, amivel szinte borítékolható a siker. Legalábbis a női nézők körében. A brit előkelőségek romantikus, vagy annak látszó életét felvonultató sorozat ráadásul a legjobbkor érkezett a piacra. Nemcsak azért, mert lassan egy éve a világ nem járhat moziba, színházba, vagy randira, hanem azért is, mert még viszonylag él az emberekben a Meghan Markle-féle tündérmese, ahol az elesett leányzót oltár elé vezeti a herceg, akire minden eladósorban lévő hölgynek fáj a foga. 

Néhány esetben azonban a patikamérleg hibásan működött. Persze ízlése válogatja, de engem már a röhögőgörcs kerülgetett, amikor a magáról az inget ledobó, főszereplő herceg kidolgozott és alaposan lesminkelt felsőtestén 2 percig pásztázott fel-le a kamera. Erre húsz évvel ezelőtt azt mondtuk volna, hogy szájbarágósan too much, most pedig a soft Szürke ötven árnyalata jut az ember eszébe. 

Ó, azok a régi szép idők, amikor még azon is pironkodtunk, hogy Mr. Darcy nedves ingben kimászik a birtoka tövében megbújó, hínáros tóból…

Asszonyságok és kényszerházasságok

Mindezekkel együtt is, bár a Bridgerton egy könnyed sorozat, azért nőként nézve, gyakran hálát adok Istennek azért, hogy nem egy olyan korban élek, ahol idősebb fiútestvérek vagy pletykás, rátarti anyák döntik el a fejem felett, hogy kinek a neje leszek. Mert a Bridgertonban bepillantást nyerhetünk egy olyan világba, ahol az ifjú hölgyek házasságba kényszerültek egy idegennel apjuk elbaltázott üzleti lépése miatt, és megszégyenítették őket pusztán azért, mert a kertben merészeltek sétálni valakivel. Nem vágyom vissza abba a korba, amikor asszonyságnak hívták a nőket, és amikor azért kellett imádkozni, hogy a kényszerházasságból valahogy szerelem vagy szeretet növekedjék az idő múlásával. Bármennyire is romantikus, ahogyan a csupaszív Daphne Bridgerton megtalálja a szerelmet és az álomférfit, azért megbújik az 1800-as évekbeli valóság azokban a mondatokban, melyek például az édesanyja száját hagyják el: „Tudod, mit látok? Egy fiatal nőt, aki  meg van rettenve, mert tudja, hogy miféle jövő vár rá, ha a bátyjai  az útjában állnak…” És erre a fiútestvér válasza: „De, a Lord soha nem bántott, se állatot, sem nőt. Jól céloz. Magyarán nincs vele baj, Daphne hozzá fog menni. Nem lesz nehezebb beléje szeretni a Lordba, mint bárki másba.”

BRIDGERTON sorozat a Netflixen

Ilyen boldogok a nők az elrendezett házasságtól…(vagy nem) (Fotó: Netflix)

Persze a dráma és Hollywood alaposan formálta ezeket a párbeszédeket, de azért ízlelgessük csak kicsit, mert bármennyire vonzónak is tűnik az őrült III. György király romantikus Angliája, nem biztos, hogy abban a korban akarunk élni. Innen nézve még a Tinderbe is több érzelem szorult, mint a férfi rokonok által elrendezett házasságba. 

Szerelem, intrika, pletyka és szenvedély. Ez a Bridgerton, amit olyan trükkökkel tesznek még vonzóbba, mint például a vonósnégyessel előadott modern, köztük Ariana Grande-sláger, ami leírva furcsának tűnhet, de működik. „Figyelj! Ez nagyon behúz majd!” – írta két ismerősöm a napokban. És igazuk lett. Szerintem téged is elkap majd!

Daphne Bridgerton

Phoebe Dynevor, vagyis Daphne Bridgerton és Regé-Jean Page, a herceg (Fotó: Netflix)

3 cikk a sorozatok szerelmeseinek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top