nlc.hu
Trend

Oldószer a gödi kutakban

Mérgező oldószert találtak néhány gödi kút vizében, akár a Samsung-gyárból is származhat

A gödi Samsung-gyár nem először kerül a negatív figyelem középpontjába.

Egy független szakértői vizsgálat olyan anyagok jelenlétét mutatta ki a gödi kutak vizében, amelyeket a Samsung-gyárban is használnak. Ugyanakkor a vízügyi hatóság nem adja ki a gödi iparterület monitoring-kútjainak vizsgálati dokumentumait arra hivatkozva, hogy ezek „döntést előkészítő”, tíz évig titkosítható adatok. Az ügyben bírósági per van folyamatban – számol be róla az Átlátszó.

Lítiumot és egy N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű oldószert talált egy szakértői vizsgálat néhány gödi kút vizében.

A Göd-ÉRT Egyesület által megrendelt vizsgálatok célja a talajvíz minőségének általános jellemzésén túl a gödi akkumulátorgyár vízminőségre gyakorolt hatásainak ellenőrzése volt, mivel a toxikus hatású lítiumos vegyületekből és a szintén mérgező NMP-ből évente több tízezer tonnányit használnak fel a gödi gyárban.

A mintavételre három, egymástól távol lévő kutat jelöltek ki Alsógödön és az Oázis lakóparkban; ezek a kutak a gödi Samsung-gyártól kb. 800–1000 méterre találhatók.

A vizsgálat során készült jegyzőkönyv és szakértői elemzés tanúsága szerint mindhárom vízmintában kimutatható volt a lítium, illetve az N-metil-2-pirrolidon viszonylag magas jelenléte, amelyek akár a Samsung gyárából is származhatnak. 

Az NMP nevű oldószer bőr-, szem- és légúti irritációt okozhat, károsíthatja a születendő magzatot.

A most végzett vízvizsgálatok szakértői véleménye szerint a légszennyező-anyagként kibocsátott NMP a talajra kiülepedve a csapadékvízzel mosódhatott be a talajvízbe. Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer szerint ebből az anyagból 2020-ban 354 kilogrammot bocsátott ki a gyár. Bár nem tudni, hogy az anyag hogyan került a vízbe, nem zárható ki, hogy a Samsung gyárából.

A Samsung gyárral több probléma is adódott az elmúlt években. Sok gödi lakos nem tud nyugodtan pihenni a Samsung-gyár éjszakai zaja miatt. Az egyik lakó azt mondta, fémes, nyikorgó, csörgő hangokat kell elviselniük, a zajok este 10 és éjfél között kezdődnek és egészen reggeli tartanak.

A katasztrófavédelmi hatóság pedig öt alkalommal büntette meg a céget több mint száz tonna veszélyes anyag többszöri, engedély nélküli tárolása és használata miatt. Büntetést kapott a cég azért is, mert mérgező iszap folyt ki a gyár szennyvízkezelőjében. 

a gödi samsung gyár

Samsung-gyár. Fotó: MTI/Mónus Márton

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top