A glamúr aranykora – A 2022-es MET-gála leg-leg-leg ruhái

Megyeri Nikolett | 2022. Május 03.
Akadt, aki bimbótapaszban, más tarajos sülnek öltözve, és volt, aki eleven festményként parádézott a 2022-es MET-gálán, ahol Blake Lively ruhájának uszályánál csak Kim Kardashian outfitje volt nagyobb dobás.

A New York-i Metropolitan Múzeum jótékonysági estjét, a MET-gálát, mely egyben az év legpuccosabb jelmezbáljaként is funkcionál, hagyományosan az intézmény tavaszi divatkiállításának nyitóeseményeként, május első hétfőjén rendezik meg. A járvány miatt tavalyelőtt elmaradt, tavaly pedig elhalasztott rendezvény után pedig ez újra össze is jött. Az idei tárlat a 2021-es amerikai divat tematikájú kiállítás folyatása, az esemény dress code-ja pedig ezúttal a gilded glamour volt, mely az úgynevezett Gilded Age-re, vagyis az amerikai történelem nagyjából 1870-től 1900-ig tartó, aranykorként emlegetett időszakára utalt. 

Csillivilli

A gilded glamour szó szerinti fordításban aranyozott csillogást jelent, amit a gála résztvevőinek egy viszonylag jelentős része szó szerint értelmezett és aranyban – esetleg ezüstben vagy épp színesben – csillogó öltözéket választott az estre.

Anna Wintour (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic)

Az amerikai Vogue főszerkesztője és egyben a gála főnöke, Anna Wintour ezúttal a divat koronázott királynőjeként jelent meg. A védjegyének számító virágminta és napszemüveg helyett csillogó gyöngyökkel kivarrt, cikkcakk-mintás estélyit, tollas poncsót és tiarát viselt. Öltözékét szokásához híven a Chanel divatháztól rendelte.

Blake Lively (Fotó: John Shearer/Getty Images)

Az idei MET-gála egyik háziasszonya és egyben két lábon járó meglepetéscsomagja Blake Lively volt, akinek a szettjét New York klasszikus épületei inspirálták: a Atelier Versace estélyi alapját adó mídert az Empire State Building, a fejdíszt és az uszályt pedig a Szabadság-szobor. A színésznő csípőjén díszelgő gigamasnit a múzeum lépcsőjén csomagolták ki…

Hogy aztán a lépcsőfokokon kellő drámaisággal omolgasson le az uszály világoskék fele, melynek mintázatán a Grand Central Pályaudvar mennyezetének csillagképes festménye köszönt vissza. Parádés.

Kaia Gerber (Fotó: John Shearer/Getty Images)

Kaia Gerber glitteres Alexander McQueen estélyijével az 1920-as évek flapper stílusát, frizurájával pedig az 1970-es évek diszkókorszakát idézte meg.

Megan Thee Stallion (Fotó: Jamie McCarthy/Getty Images)

Megan Thee Stallion és a Moschino ezzel a csípőig sliccelt, angyalszárnyas arany istennő ruhával prezentálta: igenis van, amikor a több a több. 

Amber Valletta (Fotó: Jamie McCarthy/Getty Images)

A veterán szupermodell, Amber Valletta öltözékét akár a vezetéknevének kezdőbetűje is ihlethette.

Janelle Monáe (Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue)

Janelle Monáe Ralph Lauren ruhája a bizonyíték arra, hogy egy olyan klasszikus témából, mint az uszályos, csillogó, fekete estélyi, is kihozható valami egészen eredeti.

Kim Kardashian (Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue)

Kim Kardashian öltözködés tekintetében már tényleg mindent előadott az elmúlt évek MET-gáláin és persze azokon kívül is, így számára a legkevésbé sem egyszerű e téren igazán nagyot dobni, ezúttal azonban, el kell ismernünk, sikerült. A celeb ugyanis egy darab amerikai divattörténelmet öltött magára: azt a kristályokkal kivarrt, testre simuló marquisette ruhát, melyben Marilyn Monroe majdnem napra pontosan 60 évvel ezelőtt elénekelte a Happy Birthday, Mr. President című dalt John F. Kennedy elnök 45. születésnapi ünnepségén a Madison Square Gardenben. Az 5 millió dollár értékű estélyit Kardashian az orlandói Ripley’s Múzeumtól kapta kölcsön. Hetekig fogyókúrázott, hogy beleférjen a ruhába és még platinaszőkére festett hajszínével is Marilyn Monroe-t idézte. 

Történelmi hűség

Billie Eilish (Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue)

Billie Eilish fűzős selyemruhája hitelesen adta vissza az Aranykor stílusát: mintha egyenesen John Singer Sargent Madame Paul Poirson portréja című, 1885-ös festménye elevenedett volna meg az énekesnő személyében. A Gucci kreáció ugyanakkor a jelenkor trendjeire is reflektált, ugyanis teljes egészében újrahasznosított anyagokból készült. 

Sarah Jessica Parker (Fotó: Jamie McCarthy/Getty Images)

Az 19. század köszönt vissza Sarah Jessica Parker öltözékén is. A színésznő és kreátor, Christopher John Rogers a ruhával Elizabeth Hobbs Keckley emléke előtt tisztelgett, aki az első színesbőrű – rabszolgából lett – divattervező volt, aki a Fehér Háznak dolgozott: Mary Todd Lincoln First Ladyt és a washingtoni elit más tagjait is öltöztette az 1860-as évek elejétől. A fekete-fehér gingham kocka egy konkrét ruhára utal, melyet Keckley egykor az amerikai elnök feleségének készített. (Ide kattintva megnézheted.)

Vanessa Hudgens (Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue)

A 19. századi sziluett egy pucérruhán kellőképpen váratlan ahhoz, hogy Vanessa Hudgens Moschino estélyijét is az esemény – pozitív értelemben véve – legemlékezetesebb outfitjei között említsük. Külön bravúr, hogy gyakorlatilag milliméterre pontosan ott és annyit takart, ahol és amennyit takarnia kellett.

Dress code? Ugyan!

Idén is akadtak a gálának olyan vendégei, akik a dress code-ra ugyan magasról tettek, viszont amit viseltek, legalább kellőképpen kreatív és látványos volt. 

Winnie Harlow (Fotó: Kevin Mazur/MG22/Getty Images for The Met Museum/Vogue )

Winnie Harlow szupermodellt Iris van Herpen öltöztette egy egzotikus virág és egy hópehely absztrakt szerelemgyerekének.

Fredrik Robertsson (Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue)

Fredrik Robertsson kreatív igazgató – akit többen és nem minden alap nélkül tévesztettek össze Jared Letóval – szintén egy Iris van Herpen outfitben jelent meg az eseményen. Ha mindenképpen meg akarjuk fejteni az öltözékét, legjobban talán futurisztikus tarajos sülként definiálható.

Alessandro Michele és Jared Leto (Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue)

Az egy négyzetméterre jutó Jared Leto-k száma egyébként meglehetősen magas volt a rendezvényen, ugyanis a valódi Jared Leto (a képen jobbra) és Alessandro Michele ikerpárnak öltöztek.

Glenn Close (Fotó: Jamie McCarthy/Getty Images)

Glenn Close Valentino szettjének sem volt eszelősen sok köze a dress code-hoz, ugyanakkor a 75 éves színésznő, aki egyébként életében először vett részt MET-gálán, azon kevesek egyike volt, akik élénk színt választottak az idei eseményre. És az öltözék nagyon is működött.

Gigi Hadid (Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue)

Gigi Hadid outfitjéből a latex búslakodó felett viselt fűző utalt némileg a dress code-ra, ugyanakkor az öltözék egyértelmű főszereplője mégiscsak a pufikabát és a királyi palást keresztezéséből született, sajátos ruhadarab volt.

Akiknek nem jött össze

Bella Hadid (Fotó: John Shearer/Getty Images)

Bella Hadid öltözékének alapját is egy dominaszerkó adta, melyhez azonban – a nővérééhez viszonyítva – jóval dicstelenebb kíséret, csupán némi hevenyészve ráaggatott csipkefüggöny társult. 

Katy Perry (Fotó: Jamie McCarthy/Getty Images)

Katy Perry öltözékén egyértelműen érzékelhető, hogy utalni akart az aranykor stílusára, csak épp mintha félbehagyták volna készítés közben. 

Kylie Jenner (Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue)

Kylie Jenner menyasszonyi szettje hibátlan lenne egy hip-hop esküvőre, azonban a MET-gálára az idei dress code-ot figyelembe véve, de még attól elvonatkoztatva sem volt értelmezhető választás.

Cara Delevingne (Fotó: John Shearer/Getty Images)

Cara Delevingne katonai díszegyenruhákat idéző összeállítása szinte konszolidáltnak tűnt, egészen addig, míg le nem kapta magáról a mentét, közszemlére téve a felsőtestét, melyet csupán némi testfesték, bimbótapasz és néhány ékszer fedett.

Emily Ratajkowski (Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue)

Emily Ratajkowskira pedig mintha egyenesen az isztambuli nagybazár szakadt volna rá.

Exit mobile version