nlc.hu
Trend

MET-gála legjobban öltözött férfijai

Öltöny, frakk? Ugyan, a MET-gálás álompasik egészen másban feszítenek

Rég elmúlt a kor, amikor a vörös szőnyeges eseményeken a férfiak egyforma, szürke pontok voltak, a MET-gálán különösen szívesen parádéznak a pasik.

Aggódni nem kell, a James Bond-féle kifogástalan megjelenés, a méretre szabott öltönyök varázsa nem kopik ki a férfiak alkalmi ruhatárából, ám kétségkívül rengeteget változott a vörös szőnyeges férfidivat az elmúlt években. A MET-gála ebből a szempontból különösen izgalmas eseménynek számít, hisz egyfajta haute couture jelmezesbál a sztárok számára, az extravagáns megjelenés pedig már nem csak a női meghívottak kiváltsága. A legjobban öltözött férfiak listájára flitter vagy csipke nélkül felkerülni szinte lehetetlen.

Köpenyek és palástok

2019-ben Lady Gaga konkrétan alsóneműig vetkőzött és mutatott be négy különböző szerelést, míg felért a MET lépcsősorának tetejére, de gondolhatnánk, oké, ő Lady Gaga, viselt már karajt is magán. Performansza azonban nem Katy Perryt ihlette meg (akit egyébiránt szintén nem kell félteni, ha MET-gálás parádézásról van szó), hanem Lil Nas X-et, a feltörekvő amerikai rappert, aki múlt évben először kapott meghívást a gálára, és ehhez méltón rögtön vetkőzni is kezdett. A Versace tervezésében először egy akkora köpenyben jelent meg, amit XIV. Lajos is megirigyelt volna, majd tűnt fel alóla arany páncélzata, ami esetén mondjuk nem volt egyértelmű, hogy Jeanne d’Arc vagy 3CPO ihlette-e meg a tervezőt, végül egy csillogó kezeslábasban lépdelt be az épületbe, szépen hozva a néhai Prince (vagy Freddie Mercury) stílusát.

Lil Nas X a MET-gálán

Lil Nas X a 2021-es Met-gálára hatalmas, arany köpenyben érkezett,… (Fotó: John Shearer/WireImage)

... ami alól először ez az arany páncél/3CPO jelmez bukkant elő,... (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic)

… ami alól először ez az arany páncél/3CPO jelmez bukkant elő… (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic)

Lil Nas X

… végül egy aranyszínben csillogó, Versace kezeslábasban vegyült el a vendégek között (Fotó: Gilbert Carrasquillo/GC Images)

Lil Nas X azonban kismiska Billy Porterhez képest, aki már három évvel ezelőtt egyiptomi istenségnek öltözve, hat félmeztelen férfival cipeltette be magát a rendezvényre, de máskülönben is élen jár a jelmezszerű alkalmi ruhák viselésében.

Billy Porter

Billy Porter antréja is felejthetetlen volt, egyben tökéletesen illett iss a 2019-es tematikához (Fotó: Karwai Tang/Getty Images)

Igaz, Billy Porternek is az volt az első MET-gálája, szóval érthető a nagy igyekezet, nem úgy Jordan Roth színházi producer esetén, aki már többször is meghívást kapott a rendezvényre, egyébiránt ő volt az, aki 2019-ben szárnyfesztávban még Porterre is rávert.

Billy Porter a MET-gálán

Billy Porter kerevetéről leszállva szárnyait bontogatta a MET lépcsőjén (Fotó: Karwai Tang/Getty Images)

Jordan Roth

Jordan Roth kosztümjéhez azonban (méreteiben legalábbis) nem érhetett fel (Fotó: Taylor Hill/FilmMagic)

Jordan Roth a MET-gálán

Jordan Roth a múlt évben is látványos öltözékben jelent meg a gálán (Fotó: Theo Wargo/Getty Images)

Jacobs csipkében, Trump szmokingban – még jó, hogy nem fordítva

Persze nem volt mindig ennyire extravagáns a férfi elegancia a gálán. Képzeljük csak el, ha annak idején Donald Trump nem szmokingban, hanem szürrealista élet császára szettben érkezett volna az eseményre. És ez akár meg is valósulhatott volna, az utolsó alkalom ugyanis, hogy Anna Wintourtól meghívást kapott, még 2012-ben volt, amikor éppenséggel a Schiaparelli And Prada: Impossible Conversations téma köré szerveződött a MET időszakos divatkiállítása, és így a hozzá kapcsolódó sztárparádé is.

Tizenévvel ezelőtt azonban még nem voltak ennyire bevállalósak a férfiak, Alan Cumming 2001-ben már azzal feltűnést keltett, hogy skót szoknyában érkezett, amit mikor Alexander McQueen a maga módján megismételt öt évvel később, még mindig tudott feltűnést kelteni (igaz, neki ott volt mellé a hasonló szettben érkező Sarah Jessica Parker is).

Alexander McQueen és Sarah Jessica Parker

Alexander McQueen divattervező Sarah Jessica Parker társaságában a 2006-os MET-gálán (Fotó: Evan Agostini/Getty Images)

Marc Jacobs jelentette még az üdítő kivételt, aki 2012-ben talpig fekete csipkében, arany csatos cipőben és átsejlő fehér boxerben jelent meg. Szettje azonban könnyen lehet, hogy akkoriban még kiverte a biztosítékot, mert egy évvel később már csak egy pöttyös öltönyig merészkedett, majd évekig egyenszmokingban láthattuk, egészen 2019-ig, amikor már bátrabban nyúlt ismét a kiegészítőkhöz és a sminkhez. A Covid aztán mindezt félbeszakította nála, kíváncsian várjuk, idén látjuk-e, és ha igen, miként dolgozza fel az In America: An Anthology of Fashion témát. 

Marc Jacobs Lorenzo Martone társaságában

Marc Jacobs Lorenzo Martone társaságában a 2012-es MET-gálán (Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images)

Jaden Smithről sokan megemlékeztek, mikor 2017-ben raszta tincseivel a kezében érkezett, de mi volt ez ahhoz képest, hogy Jared Leto 2019-ben saját fejének tökéletes mását cipelte a hóna alatt önmagában is meglepő, strasszláncokkal ékesített, vörös estélyi ruhájában. A Gucci kreatív igazgatója, Alessandro Michele nem csak az ő esetében alkotott egyedit, neki köszönhetően láthattuk ugyanazon az estén Harry Stylest is áttetsző zsabós blúzban és répanadrágban.  

Jaden Smith 2017-ben

Jaden Smith 2017-ben levágott raszta tincseit vitte magával a gálára (Fotó: James Devaney/GC Images)

Jared Leto a MET-gálán

Alessandro Michele Jared Leto fejének tökéletes mását nyomta a színész kezébe 2019-ben (Fotó: Rabbani and Solimene Photography/WireImage)

Harry Styles

Harry Styles 2019-es decens nagyiszettje nem is lett olyan nagyis (Fotó: Taylor Hill/FilmMagic)

A$AP Rocky múlt évi steppelt pokrócát az ERL márka zsenije, a feltörekvő amerikai tervező, Eli Russell Linnetz alkotta, és miután Rihanna pasija viselte a kreációt, a szerelés garantáltan bevonult a divattörténelem MET-gálának fenntartott fejezetébe is.

Rihanna és ASAP Rocky a 2021-es MET-gálán

Rihanna és ASAP Rocky a 2021-es MET-gálán (Fotó: Taylor Hill/WireImage)

Ne feledkezzünk meg az ifjú szívtipróról, Timothee Chalamet-ról se, aki nemrég az Oscarra is ing nélkül ment, múlt évi első MET-gáláján pedig kabát nélküli Kis hercegre hasonlított hófehér szerelésében, amit két divattervező (Rick Owens, Haider Ackermann) hozott össze neki, tökéletesen kidekázva a sportos, extravagáns megjelenést és a legutolsó divatot.

Timothée Chalamet a 2021-es MET-gálán.

Timothée Chalamet a 2021-es MET-gálán (Fotó: Mike Coppola/Getty Images)

Férfiak, akik még látványos ruhát viseltek a MET-gálákon

Jeremy Pope
Megnézem
Összes kép (10)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top