nlc.hu
Trend

Kevin Spacey és Christopher Lambert a tatárjárásról szóló magyar filmben

Kevin Spacey és Christopher Lambert is szerepelni fog a tatárjárásról szóló magyar filmben

Az 1242 – A Nyugat kapujában című, tatárjárásról szóló koprodukciós filmben Kevin Spacey főgonosz, Christopher Lambert agg lovag lehet, az akciójelenetekért pedig a Bond- és Mission Impossible-filmekben is közreműködő Greg Powell felel majd.
Kevin Spacey színész a Netflix House Of Cards című sorozatának New York-i premierjén 2013. január 30-án

Magyar–mongol–angol koprodukcióban készül egy kalandfilm a tatárjárás koráról 1242 – A Nyugat kapujában címmel, amelyre a Nemzeti Filmintézet (NFI) 1,26 milliárd forintos gyártási támogatást szavazott meg.

Az 1242 – A Nyugat kapujában című film a 13. századba repít vissza, amikor Batu kán, a világhódító Dzsingisz kán unokája, a sztyeppe kegyelmet nem ismerő ura seregével Esztergom falai alá ér. A maroknyi védő Eusebius kanonok és a spanyol zsoldoskapitány, Simon vezetésével az utolsó harcra készül – olvasható a film ismertetőjében.

A film rendezője Soós Péter, aki fikciós munkái (Budapest Anno, Áldott állapot, Géniusz, az alkimista) mellett olyan tévésorozatok rendezőjeként is ismert, mint a Tűzvonalban, a Jóban Rosszban és a Hacktion.

A 24.hu telefonon elérte a rendezőt, aki elmondta, hogy a filmet nemzetközi alkotógárda készíti, és több világhírű filmsztár szereplését is megerősítette.

  • Kevin Spacey is játszhat a filmben, vele már aláírt szerződésük van. A 2017-es zaklatási botrányai után a munkalehetőségei nagy részét elveszítő amerikai színész egy itáliai bíborost, a történet főgonoszát alakítja majd.
  • Nagy valószínűséggel Christopher Lambert is csatlakozik a csapathoz, aki egy agg magyar kereszteslovag szerepében tűnik majd fel. Vele ugyan még nincs aláírt szerződés, de már közel járnak a megegyezéshez.
  • Eric Roberts és Terence Stamp esetében is hamarosan megszülethet a megállapodás. Előbbi egy Ákos kapitány nevű karaktert játszhat, utóbbi pedig a narrátor lehet.
  • A film vágója Kant Pan lesz, akit Oscar-díjra jelöltek a Síró játék – The Crying Game című angol filmdrámáért.
  • Az akciójelenetekért a veterán kaszkadőr és second unit rendező, Greg Powell felel majd, aki olyan hollywoodi blockbusterekben működött közre, mint a James Bond-, a Mission Impossible-, a Bourne-, vagy a Halálos iramban-filmek.

A Horváth Áron és Joan Lane forgatókönyvéből készülő történelmi film forgatása ősszel magyarországi helyszíneken, köztük a Visegrádi Fellegvárban, a Bélapátfalvai Ciszterci Apátságban és a fóti NFI Stúdióban lesz. A mozibemutatót a tervek szerint 2023 decemberében tartják.

(Kiemelt kép: Jemal Countess / Getty Images via AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top