nlc.hu
Trend

Dead Can Dance koncert Lisa Gerrard Aréna május 8.

Zárd tökéletesen a hetet – Dead can Dance vasárnap az Arénában

A Dead Can Dance a maga 40 évével, kilenc stúdióalbumával, számtalan filmben megjelenésével, el nem laposodó és karikatúrává sose váló életművével, valószínűtlenül jó karban tartott énekhangjaival olyasmi, amihez a címnél többet nem kellene írni: május nyolcadikán, vasárnap lépnek fel az Arénában. Ha nyugodt hétvégénk volt, ha nagyon fárasztó, mindenképpen tökéletes zárás.

Ha valaki úgy jutott idáig, hogy nem ismerné a Dead Can Dance munkásságát: gyönyörű énekre, tökéletes hangzásra készülhetünk, hatásra mintha egy nem létező nép nem létező vallásának – kultúrájának zenéje lenne, atmoszférikus, harmonikus, néha áhítattal, néha törzsi energiákkal teli, profi produkció, a lehető legjobb értelemben vett filmzene jelleggel. No persze minden dal külön történet, a hangzásban keveredik Tibettől Görögországig, Írországtól Indiáig sok-sok nép és kultúra zenéje. Így leírva borzasztó vállalásnak tűnik, de

a Dead Can Dance 40 éve megteremtett valami nagyon is felismerhető, karakteres elegyet és stílust,

 

ennek a világát építgetik azóta is, a mese nem lett unalmassá. Fokozzuk: az operadívának is simán beillő Lisa Gerrard kitalált nyelven énekel (igen, halandzsál), és még ez is működni tud, nem csak tökéletes zenei elem a számokban, de mivel ez a kitalált nyelv követi a nyelvek alapvető szabályait, érzésre tényleg olyan, mintha egy elfeledett kultúra papnőjét hallgatnánk. Brendan Perry énekstílusa jóval megszokott (eleve, angolul van), ugyanakkor az egyszerre fájdalom teli és mégis zengő baritonja a szentimentalizmus csúcsaiig jut. 

Zárd tökéletesen a hetet - Dead can Dance vasárnap az Arénában

Most épp a 2019-es Dionysos albumukkal jutnak el hozzánk ismét,

a budapestit közvetlen megelőző koncerteket hallgatva most jóval inkább az életmű legnagyobb darabjaira, mint az új lemezre koncentrálva. Dead Can Dance koncertre menni olyasmi, mintha a kedvenc családi éttermeddel terveznél, pontosan tudhatod, hogy mire számíts, otthonos lesz, szerethető és kiszámítható, sejthető, hogy nagy izgalmak nem várnak, de biztosan elégedett leszel.

Zárd tökéletesen a hetet - Dead can Dance vasárnap az Arénában

Ó, igen, a koncert 21 órakor kezdődik, mégis érdemes lehet 20 órára odaérni a budapesti Papp László Sportaréna nézőterére, mert felvezetésként a billentyűs, Jules Maxwell fellépését hallhatjuk.

Még több zene az nlc-n:

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top