nlc.hu
Trend

Arcformákhoz frizurák

Mutasd az arcformádat, megmondom, milyen frizura illik hozzá!

A fodrászok állítása szerint tavasszal, a megújulás jegyében sokan vállalnak be új frizurát. Ha te is ebben gondolkozol, mutatunk néhány tippet, hogy milyen arcformához milyen vágás a legelőnyösebb.

Még mielőtt a kedvenc sztárod, influenszered hajáról készült fotóval elmész a fodrászodhoz, nem árt tudni, hogy az arcformádhoz passzolni fog-e a kiválasztott frizura. Nem mindegy ugyanis, hogy az arcod ovális, szív alakú, vagy épp szögletes. Összeszedtük a leggyakoribb arcformák jellemzőit, és ajánlásokat is olvashatsz, hogy pontosan mire is kell figyelned a frizuraválasztás esetében.

Az arcformát megállapítani nem nehéz, ehhez még a kozmetikusod, fodrászod segítsége sem kell, a tükör előtt is kisilabizálhatod, hogy melyik típusba tartozol. Arányait tekintve, hat alapcsoportot különböztetünk meg az arcélek, illetve kontúrvonalak alapján:

Az ovális, a hosszúkás, a szív alakú, a kerek, a szögletes és a gyémánt alakú arcok a leggyakoribbak, de persze még számos forma létezik.

Így állapítsd meg, milyen az arcformád:

  • Először is fogd össze hajad, ha van frufrud, tűzd fel.
  • Könnyen lemosható rúzzsal vagy kontúrceruzával felezd meg az arcod hosszát, illetve szélességét.
  • A szemöldök és a száj vonalán haladva is húzz egy-egy vízszintes vonalat.
  • Figyeld meg a lenti képen látható ábrákat, majd a megrajzolt sávok egymáshoz viszonyított helyzete, illetve hossza alapján könnyedén kitalálhatod, hogy melyik forma illik rád leginkább.
arcformák

Ezek az alap arcformák: ovális,  hosszúkás, szív, kerek, szögletes és gyémánt alakú

Íme néhány frizuratipp különböző arcformákhoz.

Szív arcforma:

Az ilyen típusú arcnak a jellemzője a széles homlok és a lefelé keskenyedő vonal, a pici és hegyes áll. Ehhez az arcformához jól megy a tömörebb, szemöldökig érő frufru. Ami a hosszat illeti,  szuperül fog állni hozzá a vállig vagy állig érő fazon. Rövid haj esetében a fejtetőn inkább maradjon hosszabb, oldalt pedig kicsit tépettebb. Mivel a homlok a legszélesebb az arcon, így nem biztos, hogy az a legjobb,  ha teljesen szabadon marad. A szív fejformájú nőknek kimondottan jól áll a hosszú haj, különösen, ha fokozatosra vágatják.

Ilyen arcformája van például Reese Witherspoonnak és Naomi Campellnek is.

reese witherspoon

Szív alakú arcformájú sztárok Fotó: Getty Images

Kerek arcforma:

Párnás arccsont jellemzi, az áll és az orr között körülbelül ugyanakkora a távolság, mint a két arcél között. Leginkább a hosszúkás, lépcsőzetesen vágott, vállig érő fazonok a legnyerőbbek ennek az arctípusnak. Nem javasolt a tömött frufru,  vagy az egyenesen vágott bubi frizura, viszont a féloldalas, hosszabb frufru szintén beválhat. 

Ilyen arca van a topmodell Miranda Kerrnek és Emma Stone-nak is.

Miranda Kerr, Emma stone

Kerek arcformájú sztárok (Fotó: Getty Images)

Hosszúkás arcforma:

Az orr hosszúkás, vékony illetve az állkapocsra is ez jellemzőbb, ahogy a közel ülő szemek is gyakori ennél az arcformánál. A szemöldökig, vagy rövidebb frufru rövidíti az arcot és a bubi frizura is ajánlott.

Ilyen arca van Sarah Jessica Parkernek  vagy Liv Tylernek.

Saras Jessica Parker, Liv Tyler

Hosszúkás arcformájú sztárok Fotó: Getty Images

Szögletes arcforma:

Legjellemzőbb vonása ennek az arcformának a markáns áll és arccsont. A laza hullámokat szokták javasolni, amivel így optikailag lehet lágyítani az éles vonalakat, ám ez sem kötelező szabály. Sokaknak kimondottan jól áll, ha a szögletes formák hangsúlyozva vannak, ezért például egy vagány, rövidebb frizura is kiváló választás lehet. 

Szögletesebb vonásai vannak Sandra Bullocknak és Katie Holmesnak is.

Sandra Bullock, Katie Holmes

Szögletes arcformájú sztárok

Ovális arcforma:

E klasszikus arcforma vonalai egyenletesek és arányosak, ezért majdnem minden hajtípus megfelelő annak, akinek ilyen az az arcformája. 

Ovális arcformája van Beyoncénak, Julia Robertsnek és Jessica Albának is.

Beyonce, Julia Roberts

Ovális arcformájú sztárok (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top