nlc.hu
Trend

Japán fejlesztés lassíthatja a globális felmelegedést

Japán mérnökök rájöttek, hogyan lehet kinyerni a szén-dioxid 99 százalékát a levegőből

A Tokió Metropolitan Egyetem szakemberei szerint a megoldásuk kétszer gyorsabb a világ létező legjobb, hasonló elvű rendszereinél.

A globális felmelegedés elleni küzdelem egyik legfontosabb eleme az lenne, ha a légkörből valahogy sikerülne kivonni az üvegházhatást okozó szén-dioxidot. Ez egyelőre komoly kihívást jelent, ugyanis ha el is készül egy erre képes szerkezet, az vagy nem elég hatékony, vagy nem lehet elég hatékonyan üzemeltetni. A Tokió Metropolitan Egyetem mérnökei azonban most egy új, a szén-dioxid közvetlen elnyelésére szolgáló módszert (direct air capture, DAC) fejlesztettek ki, amelyről azt állítják, hogy 99 százalékos hatékonysággal működik. A megkötött szenet aztán eltárolhatják vagy fel is használhatják, például az élelmiszeriparban. – számolt be a fejlesztésről a hvg.hu.

füstölgő kémények

(Fotó: Pixabay)

Mint írták, jelenleg kétféle DAC-rendszer létezik. Az egyik a folyékony, ahol a levegőt egy folyadékon vezetik át, hogy kémiai úton szabadítsák meg a széntől. A másik a szilárd, amikor szűrők segítségével kötik meg a szén-dioxidot. Mindkét módszer reverzibilis, vagyis szükség esetén a szén-dioxid magas hőmérsékleten felszabadítható, a rendszer pedig újra felhasználható.

A japán kutatók a fenti két megoldást ötvözték. A szén-dioxidot egy folyadék segítségével, kémiai úton szűrik ki, ám ahelyett, hogy azt egy oldatban raktároznák el, egy speciális folyamat végén szilárd halmazállapotú anyagot kapnak. Ehhez folyékony aminvegyületeket használnak.

Az izoforon-diamin (IPDA) nevű vegyület használatával a kutatók 99 százalékos hatékonyságot értek el akkor, amikor 40 ppm szénkoncentrációval dolgoztak. A mérnökök állítása szerint a megkötött szén karbaminsav formájában vált ki, a reakció sebessége pedig kétszer olyan gyors, mint a jelenlegi legjobb DAC-rendszerek.

A kutatók az ACS Environmental Au nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban azt írják, ha a megkötött szenet 60 Celsius-fokra hevítik, ismét felszabadul a szén-dioxid, a visszanyert folyadék pedig újra felhasználható lesz.

2020-ban egy nagy szabású, számos tudományterületet felölelő kutatás készült, mely szerint nullára lehetne csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2070-re. Ebben szintén megjelent a szén-dioxid-elnyelés gondolata.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top