nlc.hu
Trend

Nem sokkal könnyebb nőként előre jutni a ranglétrán

Az ausztrál hírszerzés főigazgatója szerint betontömbök állják útját a nők fejlődésének

Az ausztrál hírszerzés vezetője szerint a nők karrierjét nem üvegplafon, hanem egyenesen betontömbök lehetetlenítik el.

Rachel Noble, az ausztrál hírszerzés első női főigazgatója aggodalmát fejezte ki pénteken a nők karrierjének ügyében, mert – mint fogalmazott – már nem üvegplafon, hanem betontömbök állják útját a nők fejlődésének.

A főigazgató elmondta, már őt is megkérték, hogy főzzön kávét férfi kollégáinak, mely szerinte lealacsonyító a nőkkel szemben a munkahelyen.

Hozzátette, ugyanolyan joga van az asztalnál ülni és kifejteni véleményét, mint férfi kollégainak, nem csak “jegyzeteléssel és kávéfőzéssel kell foglalkoznia”.

Az ausztrál tisztviselő visszakövette a korábban hírszerzésben dolgozó nők történetét, egészen a második világháború alatt japán repülési útvonalakat kiderítő kódfejtőktől kezdve, akik a titkosírógépeken dolgoztak.

Nők beszélgetnek egy irodában.

A kép csak illusztráció. (Fotó: Getty Images)

    

Nem hiszem, hogy van üvegplafon. Ez valójában még mindig egy betontömb, amelyet ma már fejlett álcázó technológia rejt. Addig én sem láttam, amíg nem lettem elég magas rangú ahhoz, hogy megérintsem.

 

– mondta.

 A nőkkel szembeni bánásmód a munkahelyeken a legfontosabb témák közé tartozott a májusi ausztráliai parlamenti választásokon, amelyeken számos mandátumot szereztek meg független jelöltként induló nők. Noble utalt a volt miniszterelnökre, Julia Gillardra, akinek a nőgyűlöletről szóló beszéde a parlamentben egy évtizeddel ezelőtt nemzetközi visszhangot váltott ki. Elmondta, hogy apró megaláztatásokat maga is tapasztalt a férfiak által uralt világban, hozzátéve: hogy az olyan szavak, mint “boszorkány, főnökösködő vagy ijesztő” lealacsonyítják azokat a nőket, akik erőt mutatnak.

Itthon is lenne miről beszélni, még mindig jelentős eltérések vannak a férfiak és a nők fizetései között. Az Európai Unió országaiban átlagosan 16 százalékkal kisebb a nők keresete a férfiakéhoz képest. A legkisebb, 10 százalék alatti eltéréseket Luxemburgban, Belgiumban, Szlovéniában és Lengyelországban találták az Eurostat 2017-es adatai szerint, míg a legnagyobb bérszakadék Észtországban, Csehországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában tapasztalható, ahol az 20 százaléknál is nagyobb. Hazánk az átlag közelében található 14 százalékkal.

A UNICEF 2020-as kutatása arra mutat rá: bár több lány jár iskolába, mint valaha, az oktatásban elért eredmények ellenére még mindig sokat kell tenni azért, hogy a világ egyenlőbb és kevésbé veszélyes hely legyen a lányok számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top