nlc.hu
Trend

Ilyen ruhákban sportoltak régen a nők

Bokszoltál már szoknyában? Ilyen ruhákban sportoltak régen a nők

Manapság a sportruházatban a funkció és kényelem a lényeg, legyen szó nőkről vagy férfiakról. Régen nem volt ez így, a nőkre szigorúbb öltözködési szabályok vonatkoztak a profi sportolók között.

Amikor Serena Williams a 2018-as teniszbajnokságon fekete tapadós kezeslábasban lépett a pályára, sokkolta vele a közönséget. Pedig be kell látni, hogy a teniszpálya már régóta a női divat változó normáinak próbaterepe. Ahogy a nők küzdöttek azért, hogy komolyan vegyék őket a sportban, úgy fejlődött a ruházatuk is, hogy jobban szolgálja a mozgó, izzadó emberi test követelményeit – ahelyett, hogy az illemet szem előtt kellene tartani, vagy a tapogató kezek elkerülése érdekében mániákusan el kellene takarni a testüket. Egy dolog nem változott, mégpedig az, hogy a nők pályán való öltözködését nagy figyelem övezi. Tekintsük át a sportdivat néhány csúcspontját (és gyengéjét) az idők során.

Serena Williams

Serena Williams 2018-ban (Kép: Jean Catuffe/Getty Images)

Suzanne Lenglen, korának Serenája, az 1920-as évek francia sztárja szenzációt keltett csupasz karjaival, térdig érő szoknyájával és flapper stílusú fejpántjával. Elkezdődött a teniszben a divatháború.

Suzanne Lenglen

A francia Suzanne Lenglen (1899–1938) 1920-ban (Kép: Corbis / Getty Images)

Hogy igazságosak legyünk, volt azért rosszabb sorú sportág is, már a nők szempontjából. Ezek a női bokszolók 1915-ből nehezen tudtak volna sokat ugrálni és kitérni az ütések elől – vagy bármi mást csinálni azokban a hosszú szoknyákban és magas gallérokban. A nyakkendő már csak hab a tortán.

Női bokszolók

Női bokszolók szoknyában 1915-ből (Kép: Getty Images)

Még az olyan sportágak esetében is, mint a műkorcsolya, ahol a mozgásszabadság a legfontosabb, a jelmezek terjedelmes, teljes ruházatú ruhák voltak, amelyek egy szigorú zárdaiskola egyenruhájára emlékeztettek. Itt Megan Taylor, az 1932-es brit téli olimpiai csapat tagja állt modellt.

Megan Taylor

Megan Taylor (1920–1993) 1933-ban (Kép: Imagno/Getty Images)

Az amerikai teniszező, Gertrude Moran talán azt remélte, hogy egy kis nőies csipke és fodor segít majd enyhíteni a sokkot, amit a szabadon hagyott kar és láb okoz. De nem: a wimbledoni hivatalos szervek azzal vádolták, hogy közönséges ruházatával bemocskolta a teniszt.

Gertrude Moran

Gertrude Moran a csipkés combkötővel 1949-ben (Kép: George W. Hales/Fox Photos/Getty Images)

Végül elérkeztek az 1960-as évek, és a dolgok sokkal értelmesebbé és stílusosabbá váltak, a sportruházat is kezdett alkalmazkodni a fő divatirányzathoz. Egyesek szerint ez egy embernek, Fred Perrynek – aki maga is nagy teniszező volt – köszönhető, aki megtervezte a klasszikus teniszinget, amelyet például James Bond is átvett. Az elegancia pedig elérte a női teniszruhákat is. 

Gail Sherriff

Gail Sherriff 1966-ban elegánsan teniszezett (Kép: Douglas Miller/Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Nincs semmi új a nap alatt, még Serena kezeslábasa sem. Anne White 1985-ben viselt ilyet Wimbledonban. Neki is udvariasan azt tanácsolták, hogy másnap viseljen valami mást. Jól nézd meg a képen, micsoda lábmelegítője volt. Ó, azok a csodálatos 80-as évek!

Anne White 1985

Anne White 1985-ben a testhezálló ruhában (Kép: Getty Images)

Ha egy kicsit kimerültnek érzed magad a sok változás után, íme egy kis megkönnyebbülés. Van egy sportág, ahol az 1930-as évektől napjainkig alig változtak az egyenruhák. 90 éven át a játék erőfeszítéséhez és sebességéhez jól igazodó, ésszerű öltözékek, és senki sem csinált belőle felhajtást. A női gyepteke tökéletes ellenszere a folyton változó és gyakran rosszul öltözött világnak.

Női gyepteke csapat

Női gyepteke csapat 1969-ben (Kép: Getty Images)

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top