nlc.hu
Trend

Méhrák a hajegyenesítőktől

Perli a L’Oréal-t egy nő, aki szerint a hajegyenesítők miatt lett méhrákos

A nő 10 éves kora óta használt kémiai hajegyenesítőket.

A Missouri állambeli 32 éves Jenny Mitchell és ügyvédei beperelték a L’Oréal-t és több más kozmetikai céget, azt állítva, hogy nem figyelmeztették a nőt arra, hogy a hajkiegyenesítő termékek rákkeltő vegyi anyagokat tartalmaznak.

Azt állítják, a hajápolókban lévő ftalátok, valamint a hormonháztartást zavaró, hormonháztartási zavarokat okozó vegyi anyagok vezetettek hosszú távon a nő rákos megbetegedéséhez. Bár egyelőre nem találtak hivatalosan összefüggést, a kutatók vizsgálják, hogy a hajápolókban lévő vegyi anyagok hozzájárulhatnak-e a rákos megbetegedésekhez. A hajkiegyenesítést rendszeresen használó fekete nők különösen érintettek lehetnek a betegségben – írja az Egészségkalauz.

A fekete Jenny Mitchell 10 éves korában kezdett el kémiai hajegyenesítőket használni, és 2022 márciusáig rendszeresen használta is őket. Az orvosok 2018-ban, 28 éves korában diagnosztizálták nála méhrákot. A kereset szerint a családjában korábban nem fordult elő a méhrák, ami igen ritka, idén eddig az új rákos esetek 3,4%-át tette ki.

Egy kutatás szerint azoknál a nőknél, akik azt mondták, hogy egy év alatt több mint négyszer használtak hajkiegyenesítő termékeket, több mint kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki méhrák, mint azoknál, akik nem használták ezeket a termékeket. Más hajápolók és a méhrák kialakulása között azonban nem találtak összefüggést.

Időről időre elterjed egy-egy kozmetikai vegyülettől, hogy rákkeltő. A parabénekkel ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

hajegyenesítés

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top