nlc.hu
Trend

Hajápolási tippek a dús, vastag szálú hajért.

Tollseprű helyett sörényre vágysz? 6+1 hajápolási tipp, amiket érdemes megfogadnod

Ha szeretnél erős, egészségtől csillogó hajszálakat, ez a cikk neked szól.

A leggyakoribb kérések, amivel a fodrászok találkoznak, valószínűleg az, hogy legyen dúsabb a haj, kapjon tartást, váljanak erőssé, fényessé a hajszálak. Ezek egy része okos vágástechnikával kivitelezhető, mindenre azonban egy két-háromórás szeánsz sajnos nem nyújt megoldást. A napi rutin, hajápolási szokásaink közé azonban beilleszthető több apróság is, ami segítheti céljaink elérését, ezeket vesszük most sorra.

(Illusztráció: Getty Images)

(Illusztráció: Getty Images)

1. Étrend, az alap

Már maga a kiegyensúlyozott, változatos étrend is sokat tesz érte, hogy hajszálaink egészségesek, így erősek legyenek. Táplálkozásunk minősége mindenre kihat, a fejbőrünk, a hajhagymák számára is lényeges, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájussanak. A tojásban található fehérje, biotin, a különféle halakban található omega-3 zsírsav értékesek a hajszálak szempontjából is, de ugyanígy érdemes fogyasztani spenótot, mely vasban és vitaminokban gazdag, csonthéjas magvakat, hüvelyeseket, édes burgonyát és bogyós gyümölcsöket is, amik szintén értékes forrásai az ásványi anyagoknak, vitaminoknak.  

2. Gyakori hajmosás, a mumus

Akárcsak az arcbőr, a haj esetén is létezik a túltisztítás állapota. Próbáljuk meg kitolni a hajmosások gyakoriságát legalább 2-3 napra, még akkor is ha zsírosodásra hajlamos a hajunk. Ezt ugyanis okozhatja a túl gyakori tisztítás, aminek hatására az a faggyúmennyiség is eltűnik a fejbőrről, mely annak normál működéséhez szükséges. Ekkor bőrünk többet kezd el termelni, és bizony éppen ez az, amit nem szeretnénk. Másfelől a bőr szárazabbá válhat, viszkető érzés jelentkezhet vagy akár korpa és más bőrproblémák is megjelenhetnek. Mindez pedig kihat a hajhagymák állapotára, így a hajszálak egészségére, tartására, erősségére is. 

3. Sampon, és mellé balzsam

Ha már a hajmosásnál tartunk: óriási különbségek vannak az egyes hajápolók közt, és most nem az árakra gondolunk. Rengeteg múlhat rajta, milyen terméket használunk, az mennyire ápolja, tisztítja a hajszálakat, gyengéd a fejbőrhöz. Másra van szüksége a száraz és másra a zsírosodásra hajlamos hajnak, könnyen lehet, hogy ami sokaknak ragyogóvá teszi a fürtöket, nekünk összetapasztja, elnehezíti. Ne sajnáljuk az időt rá, hogy kitapasztaljuk, melyik a legiedálisabb számunkra, és nemcsak samponból. Bármilyet is használunk, fontos, hogy kövesse azt kondicionáló termék is minden alkalommal: balzsam, pakolás, hajmaszk.

4. Fejbőr, amiről megfeledkezünk

Már céloztunk rá, a fejbőr egészsége nagyon fontos a hajszálak szempontjából is. Lényeges, hogy megfelelően tisztítsuk meg hajmosáskor, de semmiképp se essünk túlzásba, a fejbőr mikrobiomja ne sérüljön. Plusz bónusz lehet a fejbőrnek, ha rendszeresen átmasszírozzuk. Ehhez spéci masszázseszközöket is találni, de ott vannak az ujjaink, nem kell, hogy pénzköltéssel kezdődjön a szeánsz. Apró, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk végig ujjainkkal a hajas fejbőrt, ez javítja a vérkeringést, amely fontos a hajhagymák szempontjából, ráadásul lazító, relaxáló élménynek sem utolsó. A durva, erős mozdulatokat kerüljük, figyeljünk rá, hogy ne akadjanak bele a hajszálak ujjainkba, ne tépjük, húzzuk őket masszázs közben.

A fejbőr egészségére is figyeljünk a hajápoláskor

A fejbőr egészségére is figyeljünk a hajápoláskor (Fotó: Getty Images)

5. Hajformázók, de csak módjával

Nem mondjuk, hogy kukázd ki kedvenc hajformázódat, legyen az hajvasaló vagy épp hajgöndörítő, hisz tudjuk, megválni az eszköztől, ami frizurát készít hajunkból, nem reális. Arra azonban figyeljünk, hogy a lehető legritkábban és a legalacsonyabb hőfokon használjuk őket, mert bármily szomorú is, már rövid távon is látványosan roncsolhatják a hajszálakat. Hővédő termék pedig szinte kötelező mellettük, óvjuk fürtjeinket minden hajformázás alkalmával.

6. Fésülködés, de számít, mivel

A gyerekeknek tanítjuk a fésülködést, mi magunk mégis gyakran zárójelbe tesszük. Gyorsan áthúzzuk párszor hajkefével, vagy csak beletúrunk a hajunkba, és már indulunk is. Holott a napi, alapos átfésüléssel nemcsak a gubancoktól szabadulunk meg, de segít eltávolítani a hajszálakra rakódott szennyeződések egy részét, jót tesz a fejbőrnek, a hajhagymáknak. Mindehhez nem árt egy jó hajkefe sem, ami esetén sokan a kerámia hajkefére esküsznek, más a vaddisznő sörtékből állóra, melyek anyagai kíméletesebbek a hajszálakhoz, mint a műanyag változatok. Az anyagválasztás mellett azonban lényeges a fogak sűrűsége is, minél vékonyabb szálú, ritkább a haj, annál jobban bírja a sűrű fogazatút, és fordítva.   

fésülködés

Fotó: Getty Images

+1. Hajvitaminok, időnként

Semmiképp sem helyettesítik a megfelelő táplálkozást a különféle szépségvitaminok, és nem érdemes csodaszerként sem tekinteni rájuk. Ellenben néhány hónapos, kúraszerű használatuk segítségünkre lehet, ha plusz erősítésre van szüksége hajszálainknak, ezek a készítmények ugyanis célzottan olyan vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak, amik a haj számára is hasznosak. Ügyeljünk rá, hogy felesleges adalékanyagokat ezek a készítmények ne tartalmazzanak, és ha laktózra, gluténra érzékenyek vagyunk, vagy figyelni kell a cukor, szénhidrátbevitelre, szintén ellenőrizzük összetételüket. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top