25 év után került elő Diana hercegnő kedvenc nyakéke

M. N. | 2022. December 10.
Az arra legméltóbb személy viselte újra a néhai walesi hercegné ikonikus smaragd nyakékét.

Katalin hercegné és Vilmos herceg tengerentúli látogatásuk egyik eseményeként december 2-án részt vettek a Bostonban megrendezett Earthshot díjátadó gálán. A rendezvényen a hercegné nyakában egy ikonikus nyakék tűnt fel, melyet 25 éve nem láthatott a nagyvilág. Utoljára ugyanis Diana hercegnő viselte nyilvános eseményen, tragikus halála előtt alig két hónappal, 1997. július 1-jén, a londoni Tate Galériában megrendezett gálavacsorán. A néhai walesi hercegnének ez volt a egyik kedvenc ékszere.

Katalin hercegné Bostonban 2022 december 2-án (Fotó: Getty Images)

A lenyűgöző Cambridge smaragd chokernek több mint egy évszázados története van. Az eredeti nyakéket még Teck Mária brit királyné számára készítette a Garrard ékszerház 1911-ben, azoknak a smaragdoknak a felhasználásával melyeket a férje, V. György brit király koronázásának apropóján összehívott a delhi darbár alkalmából ajándékba kapott India hölgyeitől.

Mária királyné nyakában a Cambridge smaragd chokerrel (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

1921-ben aztán Mária királyné art deco stílusban alakíttatta át a nyakéket a Garrard ékszertevezőivel. A platina alapra ekkor 16 helyett 14 smaragd, valamint briliáns csiszolású gyémántok kerültek. A királyné gyakran viselte az ékszert, ám nem magában, hanem a Cambridge parure, vagyis egy több összeillő ékszerből álló szett részeként. Számos eseményen készült fotón, illetve hivatalos portréin is látható rajta. 

Mária királyné 1953-ban bekövetkezett halála után a Cambridge smaragd chokert is unokája, II. Erzsébet örökölte meg. Ő azonban nem viselt chokereket, ezért az ékszer hosszú évtizedekre dobozba került. 1981-ben aztán a királynő nászajándékként Diana hercegnőnek ajándékozta. A walesi hercegné először 1982-ben vette fel, a londoni Barbican központban rendezett jótékonysági gálára.

Diana hercegnő a Barbicanben 1982-ben (Fotó: Getty Images)

Az ezt követő másfél évtizedben számos alkalommal látható volt rajta. A legemlékezetesebb azonban mind közül az volt, amikor 1985-ben, a hercegi pár ausztráliai körútján, egy melbourne-ben rendezett bálon nem a nyakában, hanem homlokpántként viselte, divattörténelmet írva ezzel.  

Diana Melbourneben (Fotó: Anwar Hussein / Getty Images)

Lady Di halála után számos ékszerét, így Cambridge smaragd choker a fiai örökölték meg. Vilmos herceg nejeként Katalin ezek közül az ékszerek jó néhányat viselt már. A legendás smaragd nyakéket, immár a walesi hercegnéi cím birtokosaként, most először öltötte magára. 

Exit mobile version