nlc.hu
Trend

A midaxi szoknyák viselése

Így hordd a negyedik szoknyahosszt, a midaxit!

A midinél hosszabb, ám a maxinál rövidebb szoknyák önálló nevet és kategóriát kaptak a divatban. Elmondjuk, hogyan viseld őket.

A divatipar szerint egészen sokáig három lehetséges szoknyahossz létezett: a térd felett végződő mini, a térd-lábszárközép vonaláig érő midi, valamint a bokáig takaró, vagy akár a földet söprő maxi. Ezek mellett azonban egy ideje megjelent a színen a negyedik szoknyahossz is: a midaxi. Ahogy arra a neve is utal, ez a midi és a maxi közötti hosszt jelenti, vagyis azokat a szoknyákat, illetve egészruhákat, melyeknek az alja a lábszárközép vonala alatt, de még a boka felett ér véget. Egyes márkáknál a szoknyákon belül már külön kategóriában árulják a midaxi fazont, de aki alacsonyabb termetű, azzal bizony előfordulhat, hogy egy elvileg szimplán midinek számító szoknya is ilyen hosszban ér le. 

Midaxi szoknyák webáruházban

Egyes márkáknál a midaxi már önálló kategória a szoknyákon belül

Bár kétségkívül nőies és elegáns fazonról van szó, azonban éppen amiatt, mert a lehető legelőnytelenebb pontján „vágja el” a lábszárat, illetve optikailag összenyomhat és szélesíthet is, nagyon oda kell figyelni arra, hogyan, mivel kombináljuk, különösen, ha nem rendelkezünk kifejezetten modellalkattal, valamint tökéletesen formás lábakkal és karcsú bokával. Most megmutatjuk, milyen trükkökkel hozhatod ki a legtöbbet és legjobbat ebből a szoknyahosszból.

Így hordd!

Így hordd a midaxi szoknyákat!

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Midaxi hosszban a legelőnyösebb választás a derékban szűk, onnan szélesedő szabású szoknya. Bármilyen legyen is azonban a szoknya vonala, esése, ennél a hossznál mindenképp célszerű a derekat hangsúlyozni, és látványban minél inkább a homokóra sziluettre törekedni. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha a felsőrészt betűrjük, de szóba jöhetnek a derékban szűkített felsők is, illetve ilyen szabású egészruhák is.

Így hordd a midaxi szoknyákat!

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Trükközhetünk a szoknya sliccelésével is, ami különösen abban az esetben ajánlott, ha az adott darab szűk vagy egyenes szabású. A legoptimálisabb, ha a sliccelés elöl, kissé aszimmetrikusan helyezkedik el a szoknyán – 2023-ban nem mellesleg ez lesz az egyik legtrendibb stílus –, hiszen így a ruhadarab bár midaxinak számít, azonban a combig kivillanó lábak mégis hosszabbnak hatnak, az alkat összességében véve nyúlánkabbnak tűnik.

Így hordd a midaxi szoknyákat!

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Egy másik lehetséges megoldás arra, hogy midaxiban többet mutassunk a lábakból és azok ezáltal hosszabbnak tűnjenek, ha olyan darabot választunk, melynek az alsó része áttetsző anyagból, például csipkéből vagy tüllből készült. Ez az átsejlő anyagú rész indulhat akár már mini magasságból, de a térdek vonalától is.  

Így hordd a midaxi szoknyákat!

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

A sellő fazon, vagyis a derék-csípő-fenék területen szűk, onnan lefelé szélesedő, texturált szabásvonal szintén dívik midaxi hosszban. Ennek előnye, hogy a szoknya a szabásvonalból adódóan lényegében két részre tagolódik, jobban érvényesül a természetes sziluett, illetve összességében véve optikailag szintén magasabbnak tűnhetünk. 

Így hordd a midaxi szoknyákat!

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

A midaxi esetében különösen lényeges figyelni a megfelelő lábbeli megválasztására is. A klasszikus hegyes orrú, tűsarkú cipők tökéletes kísérői ennek a szonyahossznak, hiszen egyrészt ezekben látszik a legkecsesebbnek a láb, másrészt néhány centivel meg is emelnek. Sötét magassarkúhoz viszont szintén sötét harisnyát húzz, ugyanis a testszínű harisnya-sötét cipő párosítás vastagabbnak mutatja a bokát.

(Fotó: Edward Berthelot/Getty Images)

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Működik az is,  ha a bőrtónusodhoz közel álló árnyalatú, lehetőleg szintén magas sarkú lábbelivel kombinálod a midaxit. A natúr színű cipők ugyanis hosszabbnak mutatják a lábakat, keskenyebbnek a bokát és a lábfejet. Ha ilyen tónusú cipőt harisnyával viselsz, törekedj arra, hogy annak árnyalata minél pontosabban közelítse a természetes bőrszínedet. 

Így hordd a midaxi szoknyákat!

Fotó: Christian Vierig/Getty Images

Ha mindenképp csizmával vennél fel ilyen típusú szoknyát, minél szűkebb szárú és keskenyebb orrú darabot válassz, semmiképp ne olyat, ami harmonikázik a lábszáron, bokán és/vagy vagy széles, bumfordi kialakítású! Szóba jöhetnek a harisnyacsizmák vagy a sikkesebb fűzős modellek.

Így hordd a midaxi szoknyákat!

Fotó: Jeremy Moeller/Getty Images

A midaxi szoknyák persze párosíthatók sneakerekkel is. Azonban ezek esetében is kerülendőlk chunky sílusú, széles, vaskos változatok. Jobb választás egy tornacipő, dorkó, esetleg platformtalpú változatban, ugyanis midaxi viselésekor néhány plusz centi sosem árt.