nlc.hu
Trend

A romcom core trend a divatban

Sziruposan romantikus: a romcom core lehet 2023 egyik legmeghatározóbb divatja

Az ezredforduló romantikus komédiáinak hősnői inspirálta öltözködési stílus egyre felkapottabb. A romcom core a tavalyi év legnagyobb trendjét is kiszoríthatja.

Romcom core – így nevezik azt az irányzatot, mely a trendelőrejelzések szerint 2023 egyik legmeghatározóbb divatja lehet. A trend a romantikus komédiák, azon belül is az ezredforduló környéki időszakban készült ikonikus mozik női karaktereinek jellegzetes öltözködési stílusát idézi meg. Olyanokét, mint például a Hirtelen 30, a 10 dolog, amit utálok benned, a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?, az Álmomban már láttalak vagy épp a Bajos csajok szereplői.

Bajos csajok

Jelenet a Bajos csajok című filmből (Forrás: Profimedia)

Félre az útból, Barbiecore!

Az irányzat új, ám valójában mégsem az. Az elmúlt szezonokban ugyanis intenzíven újraéledtek a 90-es évek, illetve az Y2K, vagyis az ezredforduló időszakának trendjei, illetve hatalmasat ment a Barbie-stíluselemekre építő, ám az azzal kapcsolatos sztereotípiákat egyben feje tetejére is állító Barbiecore is. A romcom core pedig lényegében ezek egyesített és továbbfejlesztett változataként fogható fel. 

A Pinterest Predicts kereséseken alapuló trendelőrejelzése egyenesen így fogalmaz:

„Félre az útból, Barbiecore – a divatnak új főszereplője van. 2023-ban a milleniumi és a Z-generáció tagjai kombinéruhákkal, csőtopokkal, cargo nadrágokkal és fogas hajcsatokkal romantizálják a gardróbjukat. Készülj fel egy újfajta találkozásra, amelyet a 2000-es évek kedvenc romantikus vígjátékai ihlettek. A millenniumi generáció számára nosztalgikus trend lehet, a Z-generáció számára viszont nem az. De ki mondta, hogy csak azért, mert nem élted át, nem élhetsz benne?”

A számok alátámasztják, hogy az irányzat egyértelműen felfutóban van. Olyan, a romkom-esztétikához sorolható kifejezések iránt emelkedett meg számottevően a keresések száma, mint a 2000’s girl (2000-es évek lánya) 235 százalékkal; a pink mini skirt outfit (rózsaszín miniruhás öltözék) 145 százalékkal; a rhinestone dress (strasszos ruha) 90 százalékkal; illetve a summer outfits vintage 90’s (90-es évek vintage nyári öltözékei) 150 százalékkal.

Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?

Jelenet a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? című filmből (Forrás: Profimedia)

Több mint esztétika

A romcom core – ahogy arra a fentebb idézett trendriport is rámutat – a két fő divatfogyasztónak számító generáció számára egyaránt tud nyújtani valamit:

  • a millenniumi generációban, vagyis mai harmincas-negyvenes korosztályban, melynek tagjai tinédzserként vagy fiatal felnőttként már hordták ezeket a stílusokat, nosztalgiát kelt,
  • a Z-generáció, vagyis napjaink tizen-huszonévesei pedig mint retró irányzatot teszik magukévá.

Ez a trend azonban nem csupán a külsőségekről szól. „Több mint csupán esztétika – hangsúlyozta a Huffpost riportjában Marta Topran, a Pinterest szépség- és divattémákért felelős vezetője. A romkomok főhősnői ugyanis pozitív példaképek is:  

A cukorkaszínű ruhákat és kifogástalan frizurákat erős, magabiztos hölgyek viselik.

A szakember mindemellett rávilágított az irányzat népszerűvé válásának másik lényeges okára: „A romkomok általában az optimizmusba menekülés érzését kínálják, és azt hiszem, most mindannyian erre vágyunk.”

A romcom core az elmúlt néhány hétben annak rendje és módja szerint felkapottá vált a közösségi médiában is, elsősorban a Z-generációs tartalomgyártók körében.

Így hordd!

„Használja a romcom divat elemeit, de modern elemeket is beépít melléjük, a mai gondolkodásmódnak megfelelően” – foglalta össze a Harper’s Bazaar magazinban a dr. Jessica Ford, a Newcastle-i Egyetem média- és kultúratudományi szakának oktatója, miből is érdemes kiindulnunk, ha a romcom core trend jegyében öltözködnénk.

Hirtelen 30

Jelenet a Hirtelen 30 című filmből (Forrás: Profimedia)

Az irányzatnak persze létezik egy sor jellegzetes stíluseleme és kulcsdarabja, melyekből összeállíthatjuk a romantikus komédiák esztétikájára hangolt szetteket. Ezek a következők:

  • cukorka- és fagyiszínek
  • minták (kockák, csíkok, virágok, pöttyök, stb.)
  • spagettipántos felsők, ruhák
  • rövid kardigánok, pulóverek
  • rövid blézerek
  • atlétatrikók
  • csőtopok
  • A-vonalú és pliszírozott miniszoknyák 
  • csípőnadrágok
  • cargo nadrágok
  • slip dressek (kombinéruhák) 
  • strasszokkal díszített ruhadarabok, kiegészítők
  • sálkendők
  • fogas hajcsatok
  • bagett táskák

És most jöjjön némi street style inspiráció, romcom core stílusban:

Rom-Com Core stílus
Megnézem
Összes kép (10)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top