nlc.hu
Trend

Reggeli arcápolási rutin

Reggeli arcápolási rutin, lépésről lépésre

Arctisztítás, reggeli szérum, hidratálás, fényvédelem – így állítsd össze a reggeli arcápolási rutinod!

A reggeli arcápolási rutin két legfontosabb funkciója a tisztítás, illetve hogy megfelelő védelemmel lásd el a bőröd azon környezeti hatások ellen, melyek a nap folyamán érik majd. Nincs szükség azonban soklépéses rutinra ahhoz, hogy megadd a bőrödnek mindazt, amire a nap kezdetén szüksége van. Elég mindössze a most következő négy lépést elvégezned minden reggel, a bőrtípusodnak megfelelő kozmetikumokkal.

Arctisztítás

A rutint indítsd arctisztítással, hogy megszabadítsd a bőrödet az elhalt hámsejtektől, az éjszaka folyamán képződött zsírtól, illetve a szennyeződésektől! A reggeli tisztításhoz a legideálisabb valamilyen gyengéd arctisztító és a langyos víz. Ha zsíros vagy pattanásos bőrrel rendelkezel, válassz gél állagú vagy habzó arctisztítót, mely olyan összetavőket tartalmaz, mint a szalicilsav, a glikolsav vagy a niacinamid. Abban az esetben, ha a bőröd száraz vagy normál, a krémes állagú arctisztító a legmegfelelőbb a számodra, mely valamilyen hidratáló összetevőt, például hialuronsavat, ceramidokat vagy glicerint is tartalmaz.  

Reggeli szérum

A következő lépés a szérum alkalmazása. Reggeli szérumként a legideálisabb választás lehet minden életkorban, és bármely bőrtípus számára egy antioxidáns szérum, például egy 10-15 % közötti tiszta C-vitamin-tartalmú készítmény. Ez a hatóanyag hatékonyan veszi fel a harcot a sejteket károsító szabad gyökök ellen, csökkenti a faggyútermelést, minimalizálja a pórusok méretét, serkenti a kollagénképződést, ezáltal lassítja a ráncok kialakulását és finomítja a meglévő vonalakat, halványítja az elszíneződéseket, pigmentfoltokat, hegeket, összességében véve pedig ragyogóbbá, rugalmasabbá, egyenletesebbé teszi a bőrképet. Az antioxidáns szérumot gazdagíthatják egyéb összetevők is, például a hámlasztó-tisztító hatású szalicilsav, a bőr természetes védekezőképességét erősítő E-vitamin, a kollagéntermelést serkentő és gyulladáscsökkentő hatású niacinamid vagy a bőr feszességét fokozó, anti-aging hatású peptidek. A szérumot finom mozdulatokkal ütögesd a bőrödbe!

Arcápolás

Fotó: Getty Images

Hidratálás

A szérum felvitele után következik a hidratálás, mely elengedhetetlen a bőr egészségének és fiatalosságának megőrzéséhez. Száraz vagy normál bőrtípus esetén válassz krémesebb textúrájú, nappali hidratáló krémet, mely bőrpuhító, nedvességmegtartó összetevőket, például hilauronsavat, ceramidokat tartalmaz. Zsíros vagy pattanásos bőrre viszont a könnyedebb, például gél állagú hidratáló formulák az ideálisak.

Fényvédelem

A reggeli arcápolási rutinod záró lépése – évszaktól és időjárástól függetlenül – egy legalább SPF30-as erősségű, széles spektrumú fényvédő alkalmazása legyen, mely védi a bőrt a bőröregedést gyorsító, illetve a bőrrák kialakulásának kockázatát fokozó, káros UVA- és UVB-sugárzástól! Külön fényvédő kozmetikum használatára akkor is szükség van, ha egy másik kozmetikumod, például az előző lépésben alkalmazott hidratáló krémed is tartalmaz már fényvédő összetevőket. A fényvédő kozmetikumoknak két fő típusa van: a fizikai és a kémiai fényvédők. A fizikai fényvédőkben található ásványi részecskék visszaverik a napfényt, a kémiai fényvédők viszont vegyi anyagokat tartalmaznak, melyek a fény elnyelésével nyújtanak védelmet. Érzékeny bőrre megfelelőbb választás a fizikai fényvédő, zsíros, pattanásos bőrre az olajmentes, gél állagú termékek a legtökéletesebbek, száraz bőr esetén viszont éppen kerülendők a géles, illetve az alkoholos formulák, helyettük válassz teltebb textúrájú, krémes állagú készítményt!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top