nlc.hu
Trend

Öltözködési szokások 40 felett

40 felett sem áll meg az élet, ha divatról van szó

Negyvenes-ötvenes éveikben járó nőket kérdeztünk arról, hogyan hatott, ha hatott egyáltalán az öltözködésükre az évek múlása.

40 felett sem áll meg az élet, mi pedig kíváncsiak voltunk arra, hogy azok a nők, akik betöltötték ezt a bűvös életkort, vajon mennyire változtattak ennek hatására a megjelenésükön, öltözködési szokásaikon. Inspiráló válaszokat kaptunk.

A harmónia és az önazonosság a legfontosabb

Puruczki Timi 43 éves stílus- és sminktanácsadó, amikor arról kérdezem, hogyan jellemezné öltözködését, az első szó, amivel válaszol ez: önazonos. „Pontosan azt sugározza, aki én vagyok. Nem akarok megfelelni általa, nem követem a divatot, nem foglalkoztat, hogy a trendek után menjek és esetleg kényelmetlenül érezzem magam. Amikor az ember megismeri már önmagát és tudja, miben érzi jól magát, mi felel meg az életvitelének és napi rutinjának, az egy szép, kerek egésszé összeáll” – részletezi. Hétköznapi, kényelmes ruhákban érzi jól magát, melyek nőiesek.

Puruczki Timi

Puruczki Timi

„Nem a klasszikus elegancia jegyében öltözködöm, tisztában vagyok vele, hogy milyen az alkatom, mit szeretnék hangsúlyozni. Belefér a farmer, a sneaker is. A legfontosabb, hogy színben és stílusban harmóniában legyen velem.” Timi 3 évvel ezelőttig egyáltalán nem foglalkozott az öltözködéssel. Az élete azonban olyan változásokat hozott, melyek miatt szerette volna jobban megismerni magát és többet kihozni magából. Elkezdett alaposan utánajárni, tanulni, majd megalapította vállalkozását, a Stílus 40 felett-et. Gyakran hord a korosztályára kevéssé jellemző pasztellszíneket, babakéket, babarózsaszínt, feltűnő ékszereket és akár bakancsot vagy hajráfot is. „Abszolút bátrabban öltözködöm most már a korábbi éveimhez képest. De úgy, hogy végre tudom, hogy ez mind én vagyok.”

Amikor az életkor bátrabbá tesz

Koeler Ágnes hosszú ideje Hollandiában él, és úgy érzi, hatással van öltözködésére, hogy külföldön tölti a napjait. Tapasztalata szerint nagyobb az elfogadás, nincsenek elvárások sem alkattal, sem életkorral kapcsolatban. 47 évesként bátrabb és színesebb a ruhatára, mint korábban volt. „Nekem szükségem van a változatosságra, nincs egységes stílusom. Felveszek elegáns ruhát és rövidnadrágot is. A hangulatom szab csak gátat annak, hogy mire esik aznap a választásom” – meséli.

Koeler Agnes

Koeler Ágnes

Szereti az afrikai és latinos kiegészítőket, és az évek alatt egyre színesebbé, merészebbé, vagányabbá vált. „Itt elfogadod magad és elfogadnak mások. Nem teszem magam nevetségessé, figyelek rá, hogy jól álljon, amit viselek. De nem az életkoromtól teszem függővé. Valószínűleg a kulturális változatosság is segít ezen, hiszen ebben a közegben rengeteg stílus és náció fér meg egymás mellett és inspirálja egymást.”

Merészen bánni az árnyalatokkal

Madarász Vica szín-, stílus- és sminktanácsadó 56 éves, és tökéletesen tisztában van azzal, mit és hogyan szeretne viselni. „Fiatalabb éveimhez képest szerintem sokkal jobb lett az öltözködésem, sokkal tudatosabban válogatom a ruháimat, odafigyelve, ismerve önmagam. Amivel elégedett vagyok és amit szeretnék megmutatni, arra hangsúlyt fektetek, amit viszont inkább takarnék, azt egy megfelelő szabással vagy ruhaválasztással kevésbé hangsúlyossá teszem” – válaszolja kérdésemre, amikor arról érdeklődöm, hogyan változtak öltözködési szokásai az évek alatt.

Madarász Vica

Madarász Vica

Mint mondja, mindig is inkább a konzervatívabb vonalat viselte, azon belül is a sportosan elegánsat.  Leginkább a színek azok, amikben önmagára talált, „a királykék és pink a kedvencem, engem a halvány színek sápasztanak” – meséli. Kedveli a farmert sportcipővel, melyet általában valamilyen kiskabáttal kombinál és alapsminkkel egészít ki.  Szakértőként sokszor kérdezik tőle, milyen színt illik viselni idősebb korban. „Azt szoktam mondani, hogy nem idősebb, hanem elegánsabb kor. Illetve hogy mindenki olyan színt viseljen, ami jól áll neki. Nyugodtan lehet merészen is bánni az árnyalatokkal, a nem megfelelő színek ugyanis kifejezetten öregítenek.”

A titok sokszor a részletekben rejlik

Sárkány Kata közigazgatásban dolgozik, 44 éves, és mint mondja, nem sokat változtak öltözködési szokásai húszas éveihez képest. „Nyilván tudom, hogy vannak helyzetek, ahova nem vehetek szakadt farmert, de simán felveszek egy farmersortot bevásárláshoz” – mondja kérdésemre.

Sárkány Kata

Sárkány Kata

„Tisztában vagyok a testi adottságaimmal, és mindig is ízlésesen igyekeztem öltözködni. A divatot sem követem és soha nem is tettem. Van például, hogy kifejezetten nem tetszenek ruhadarabok, melyekről azt gondolom, még azoknak sem állnak jól, akiknek kitalálták. Ha lehet így fogalmazni, franciás típus vagyok: az apró részletekre figyelek az öltözködésemben. Inkább egyszerű ruhadarabokat viselek, amelyeket kiegészítőkkel dobok fel.” Kata testalkata nem sokat változott az évek alatt, stílusa is csak minimálisan: haspólót vagy nagyon rövid szoknyákat például sosem hordott. „Sajnálom, hogy kevés olyan cég van, amely olyan ruházatot gyárt, ami fantáziával, rafináltsággal készül. Így aztán gyakran fordult elő, hogy varrtam magamnak, vagy átalakítottam egyes darabokat. Teljesen jól érzem magam a bőrömben, azt hiszem, ez a legfontosabb. És úgy érzem, manapság sokat változott a világ a gyerekkorunkhoz képest. Ma már jóval kortalanabbnak tűnnek az emberek az öltözködésükben, nem kényszerít a korosztályunkra a ruhaipar szabályokat, és jóval nagyobb a választék is, mint a 80-as és 90-es években volt” – fejti ki véleményét.

A különlegesen klasszikus

Szabó-Takács Ágnes sminkes és műkörömépítő augusztusban tölti be a 40-et, sokakkal ellentétben nemcsak nem rettegi ezt, hanem kifejezetten várja. Elmondása szerint azért, mert nem konzervatívabbá vált az évek alatt, hanem inkább „beleérett” abba a klasszikus stílusba, ami mindig is tetszett neki. „Vagánynak nevezném magam, de a klasszik 50-es évek módján. A mindennapokban is ennek megfelelően öltözködöm. Gyakran meg is szoktak nézni az utcán, van, hogy megkérdezik, jelmezbálba készülök-e: ez a stílus mára furcsa lett, pedig szerintem gyönyörű. Nekem legalábbis nagyon tetszik az benne, ahogyan a finomságot és nőiességet megőrzi” – magyarázza kedvenc stílusának a hátterét.

Szabó-Takács Ágnes

Szabó-Takács Ágnes

Hozzáteszi, hogy a kornak a zenéjét és ideáit is magáénak érzi, és sajnálja, hogy ha az ember ma felvesz egy tűsarkút és egy szoknyát, akkor úgy tekintenek rá, mint aki ki van öltözve. Örömmel töltené el, ha ez természetes lehetne. „Tinikoromban még szigorú határai voltak a divatnak, de a kétezres évektől már sokkal többarcú lett. Húszas éveimben alakult ki, hogy így öltözködöm, és most, hogy már ennyi idős vagyok, tudom is viselni. Erre meg kell érni.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top