nlc.hu
Trend

Flipflop papucs hátrányai

7 okot is mondunk, hogy miért kellene végleg leszámolni a flipfloppal

Nálad sem nyár a nyár flipflop papucs nélkül? Pedig a szakértők szerint a lábunk egy cseppet sem boldog, ha ilyet viselünk!

Mielőtt rátérnénk arra, hogy milyen veszélyeket rejt a vietnámi papucs tartós viselése, mutatunk plusz egy érvet, ami akár önmagában is elég lehetne ahhoz, hogy ritkábban bújjunk ebbe a lábbelibe. Ez pedig nem más, mint hogy meglehetősen környezetkárosító.

vietnámi papucsok a tengerparton

Mivel ezek a papucsok nem túl hosszú életűek, rengeteg felesleges műanyag szemét keletkezik miattuk, sőt mi több, az óceánokban felgyülemlett műanyag hulladéknak is tetemes részét teszik ki a flipflopok! Ne aggódj, nem kell azért örökre száműznöd a nyári ruhatáradból a lábujjköztes papucsokat, azt azonban jól teszed, ha velünk együtt kétszer is meggondolod, hogy ilyeneket viselj-e vagy rendes lábbelibe bújj.

1) Igazi baciparadicsom

Azt hihetné az ember, hogy a kórokozók a zárt cipőkben tobzódnak szívesebben, ez azonban nem feltétlenül igaz: mivel a lábujjköztes papucsok nyitottak, könnyebben begyűjtik a piszkot, ráadásul mivel többnyire szintetikus anyagból készülnek, az izzadást is fokozzák. Ez paradicsomi körülményeket teremt a bacilusoknak és gombáknak, amik pikk-pakk a lábadon kötnek ki. 

2) Könnyű benne orra esni

A vietnámi papucsban nemcsak megcsúszni, hanem elbotlani is nagyon könnyű, arról nem is beszélve, hogy ha véletlenül belerúgsz valamelyik közeledben lévő tárgyba, igencsak fájdalmas emlékekre tehetsz szert, hiszen a lábfejed teljesen védtelen. 

3) Sarokfájdalmat okoz

Mivel a tangapapucs talpa lapos, hosszú távon nagy terhelést ró a sarkadra, így akár már 1-2 órás viselet után megfájdulhat benne a lábad, ami csak rosszabb lehet, ha egész nap flipflopot viselsz, méghozzá rendszeresen.

4) Eldeformálódhatnak a lábujjak

Másik gyakori tévhit, hogy csak a zárt cipők vezethetnek a lábujjak a deformitásához. Ez sajnos a lábujjköztes papucsra is igaz! Mindez persze nem egyik napról a másikra történik, de mivel óhatatlanul természetellenes pózban kell tartanod benne a lábujjaidat, kitartó flipflopviselet esetén számíthatsz arra, hogy a lábujjaid elgörbülnek!

5) Rosszat tesz a testtartásnak

Továbbra is a lapos talpnak csinálunk negatív reklámot: ez az egész testtartásra kedvezőtlenül hat, vagyis egyáltalán nem olyan egészséges tangapapucsot hordani, mint mezítláb járni-kelni! 

6) Növeli a bőrkeményedések számát

A lábujjaid között futó pánt hosszú távú viselés esetén nemcsak diszkomfort-érzetet kelt, hanem akár bőrkeményedéseket is okozhat. Ugyanerre számíthatsz a nagylábujjad külső felén és a sarkodon is, sokszor ugyanis ezekre a pontokra koncentrálódik a terhelés.

7) Káros anyagok juttathatnak a testedbe

Rengeteg vietnámi papucs készül silány minőségű, kétes eredetű alapanyagokból, mint amilyen a toxikus festék vagy a BPA-tartalmú műanyag, ezért nem árt vele az óvatosság. Ha égni, viszketni kezd a talpad vagy a lábfejed, allergiás reakciót jelenthet!

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top