nlc.hu
Trend

Apo Whang-Od 106 éves tetoválóművész

A 106 éves Apo Whang-Od a Fülöp-szigetekről a világ legidősebb tetoválóművésze

Ezeréves tetoválási gyakorlatot alkalmaz.

Apo Whang-Od, egy 106 éves filippínó nő történelmet írt azzal, hogy a Batok ezeréves tetoválási gyakorlatát alkalmazza.

Bár a tetoválás modern hobbinak tűnik, ez természetesen nem egy új művészeti forma. A tetoválások és tinták évszázadok óta a törzsi kultúra részét képezik világszerte. A tűk és a tetováló eszközök előtt ezek rózsatövisből és cápafogakból készültek. Bár a legkorábbi ismert tetoválási technikák már régóta feledésbe merültek, egy 106 éves nő életben tartja kultúráját.

Whang-Od arról ismert, hogy a világ legrégebbi tetoválóművésze. Még a Vogue címlapjára is felkerült az ősi hagyomány életben tartása iránti eltökéltsége miatt.

Apo Whang-Od

Fotó: Girlie Linao/picture alliance via Getty Images

A távoli Buscalan faluban él a híres tetoválóművész, akiről ismert, hogy generációja utolsó mambabatokja. Fárasztó 12 órás autóútra él Manilától, a Fülöp-szigetek fővárosától. Amint egy utazó belép a kalingai Tinglayan településre, egy tábla üdvözli a „Whang-Od Buscalan Tattoo Village”-ben.
 
Bár a modern kommunikáció még nem érte el teljesen a falut, csak kevés házban van WI-FI-kapcsolat. Apo Whang-Od, más néven Maria Oggay tinédzser kora óta kézzel készíti tetoválásokat. Azonban csak körülbelül 15 évvel ezelőtt lett ekkora ügyfélköre, és érte el a Cordillera régión kívüli embereket. Most turisták ezrei kapnak időpontot, hogy csak egyszer legyen lehetőségük tetováltatni magukat a legenda által.

Whang-Od tetoválótintájának fő összetevője a szén és a víz. Egy citrusfa tüskéjét használja, hogy beleütögesse a bőrbe a tintát. Ebben a videóban látszik, hogyan dolgozik az asszony az ősi módszerrel egy nyugati turista, Beatrice karján:

 

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top