nlc.hu
Trend
Minden eddiginél nagyobb népszerűségnek örvend Taylor Swift

Mindenkit lesöpört: hogyan lett 2023-ra Taylor Swift a popzene királynője?

Az amerikai Spotify top 50-es listáján jelenleg 23 (!!!) Taylor Swift-dal szerepel, az énekesnő világkörüli turnéja, az Eras Tour pedig az utóbbi évtized talán legfelhypeoltabb koncertsorozata, a mai könnyűzene kihagyhatatlan eseménye. Taylor Swift régóta népszerű, de hogyan lett ENNYIRE NÉPSZERŰ? Utánajártunk.

A 33 éves énekesnő már tizenkilenc éve tevékenykedik a zeneiparban és az évek során megszámlálhatatlanul sokszor sikerült magát újradefiniálni, legyen szó a karrierjéről, vagy akár a magánéletéről. Már kiskorában is szorgosan gyakorolt, illetve énektanárhoz járt, hogy egy napon majd olyan híres énekesnő válhasson belőle, mint amilyen napjainkban. Kezdetben country dalaival debütált, majd később a popkultúra koronázatlan királynője lett. A karrierje az elmúlt egy-két évben azonban új magasságokba emelkedett.

Taylor Swiftet az elmúlt időszakban hatalmas visszhang övezte, hiszen a múlt évben kiadott albuma –  amely a Midnights címet kapta – rekordokat döntött, olyannyira, hogy még a Spotify rendszere is összeomlott.

Az album akkora sikert aratott, hogy az énekesnő egy nap alatt aratott történelmi rekordot, ugyanis ő lett az első előadó, akinek a dalai az amerikai kislemezlista top 10-es listájának összes helyét elfoglalják. Ezzel lekörözte Drake-et, illetve a Beatles-t is. A szupersztár nem habozott sokáig, hiszen albumainak népszerűsítésének okán idén útnak indult az Eras Tour koncertsorozata, ami azért is különleges, mivel ez lesz az első alkalom, hogy a turnénak köszönhetően az énekesnő jövőre Európába látogat.

Taylor Swift az Eras Turnén

Taylor Swift az Eras Turné Kansas City-i állomásán (Fotó: John Shearer/TAS23/Getty Images)

A turné hatalmas népszerűségnek örvend, így nem csoda, hogy az Egyesült Államokban sorra teltházas koncerteket adott, amivel az övé lett az idei év legnagyobb turnéja, ezzel pedig Harry Styles-t, illetve Elton John-t is maga mögé utasította. De vajon minek köszönhető, hogy az egyébként világhírű énekesnő az elmúlt egy évben még az eddigieknél is nagyobb népszerűségnek örvend és mindenkit letarol a dobogós helyezésekről? 

Az évek során az énekesnő 13 albumot adott ki, amelyből 3 a régebbi albumok újra felvett változata. Sikerei nem csak a dalaihoz, hanem dalszerzői munkásságához is köthetők, hiszen minden dal egy olyan történettel rendelkezik, amivel a rajongók is azonosulni tudnak. 

Az a bizonyos Kanye-botrány…

Taylor Swift-et 2009-ben az MTV Video Music Awards-on a legjobb női videó kategóriában díjazták, amit még azok is láthattak, akik nem követik a munkásságát.

Az énekesnő köszönőbeszédének közepén szinte a semmiből jelent meg az ismert rapper, Kanye West a színpadon és félbeszakította az énekesnőt mondván, hogy Beyoncé érdemelné meg az elismerést.

Az eset nem csoda, hogy nagy visszhangot, illetve felháborodást váltott ki, azonban ennek ellenére a kritikusok, illetve maga a rapper is többször úgy nyilatkozott, miszerint az énekesnő ennek a pillanatnak köszönheti a várva várt hírnevét, illetve elismerését. Kanye egyébként erre az egyik dalában is utalást tesz. 

A 2009-es botrány után 10 évvel Scooter Braunaki nem mellesleg a rapper menedzsere volt – felvásárolta Swift egykori kiadóját, ezzel együtt pedig a lemezeinek masztereit is. Ez azt jelentette, hogy a korábban felvett anyagai a menedzser kezébe kerültek, így az énekesnő kénytelen volt újra felénekelni egykori albumait. A korábbi két lemez után pár napja megérkezett az egyik lemezének legújabb változata, a “Speak Now”. Az újrafelvétel után át is nevezte őket, és egy “Taylor’s Vision” feliratot társított a címek mellé, hogy azokat soha ne vehessék el tőle újra. A dalok mondhatni főnixként támadtak fel a hamvaikból.

Egy Twitter-felhasználó az alábbi okokat sejti a hatalmas népszerűség mögött:

Szerintem ennyit jelentenek az album újrakiadások. Az hogy ő ennyi munkát fektetett bele abba, hogy ezek a dalok 100%-ban az ő birtokában legyenek szimpátiát váltott ki az emberekből, megerősítette a rajongást és jobban összehozta a fanokat. Olyan emberek is elkezdték hallgatni, akik előtte soha

Minden albummal egy új korszak veszi kezdetét

A Kanye-botrány hatására érkezett visszajelzések miatt a média nagyító alá vette Taylor magánéletét, éppen ezért a világsztár hónapokig nem lépett fel nyilvánosan, majd nem sokkal később kiadta a “Reputation” nevű albumát, amely egy erőteljes visszatérést jelentett a számára. Az albumban szerepelt például a “Look What You Made Me Do”, illetve a “Don’t Blame Me” is, amely hatalmas népszerűségre tettek szert. Meg kell hagyni, mindig ikonikus módon fejezi ki az egyes életszakaszait a dalain, illetve az albumain keresztül.

A “Fearless” például a tinédzserkorról, a “Red” a gyötrelmes szakításról, az “1989” egy új városba való költözésről, míg a “Lover” című albuma egy romantikus szerelmi történetet idéz fel. Természetesen akadnak olyan lemezek is, amelyek fiktív sztorin alapulnak, azonban az énekesnő legtöbb munkája a személyes élményein nyugszik, így ez lehet az oka annak, hogy ennyien tudnak vele azonosulni. 

Taylor nagy hangsúlyt fektet a részletekre, ezt pedig az is jól tükrözi, hogy nem csak a dalok tartalmára, hanem a külsőségre is. Stílusa minden egyes album hatására változik. A “Red” című lemezének idején például frufruval, piros napszemüveggel, illetve egy erőteljes vörös rúzzsal láthattuk. 

Taylor Swift

Fotó: Jamie McCarthy/Getty Images for MTV/Paramount Global

Stílusa a zeneiparral karöltve növekszik

Annak ellenére, hogy az énekesnő már nem ír annyi country zenét mint egykor, igyekszik megtartani a gyökereit, amit a “Fearless” című albuma is jól szemléltet.

Az első 2-3 albumának kiadása után rájött, hogy a pop műfaj bevonása szélesebb közönséget hozhatna, így a különböző műfajok variálásával valódi szenzációvá vált. Mindamellett, hogy a zenéjével mindenkit megszólít, a zeneipar változásait, illetve újdonságait is folyamatosan leköveti. 

Az énekesnő például az “1989”-es albumának kiadása után szépen lassan eltávolodott a popzenétől, majd az indie, a népzene és az alternatív pop irányába mozgolódott, mivel ezek a műfajok egyre népszerűbbek lettek. Mindez jól bizonyítja, hogy dalai a zeneiparral együtt fejlődnek. 

“Folklore” és “Evermore”

Szinte mindenkit elkápráztatott Taylor elhivatottsága, amikor 2020-ban két albuma is debütált, amelyek a “folklore”, illetve az “evermore” címet kapták. A koronavírus-járvány idején az énekesnő teljes vállszélességgel az új dalaira fókuszált, aminek köszönhetően sok új rajongót tudhatott a magáénak.

A 17 éves Taylor Swift

A 17 éves Taylor Swift a nemzeti himnuszt énekli a Detroit Lions-Miami Dolphins mérkőzésen, 2006. novemberében (Fotó: Al Messerschmidt/Getty Images)

Új stílusával szinte az egész világot felcsigázta. Az izgatottságot csak tetőzte, hogy mindezt előzetes bejelentés nélkül tette meg, ezzel pedig mindenkit meglepett. 

A Swiftie rajongótábort pedig csak növelte, hogy együttműködött a Stranger Things híres színészével, Sadie Sink-el, továbbá Dylan O’Brien-el is egy ünnepelt kisfilmben, az All Too Well-ben, továbbá bejelentették, hogy hamarosan nagyjátékfilmet is rendezhet. Szintén nem ártott, hogy a Miss Americana című Netflixes dokumentumfilmjében őszintén feltárta a rajongói előtt, hogy sikerek ide vagy oda, máig komoly önértékelési zavarokkal küzd, ami egy ponton még étkezési zavarokhoz is vezetett. Egy pillanatra sem próbált meg tökéletesnek látszani, felvállalta a gyengeségeit, és ezt az emberek nagyra értékelték.

A népszerűségét tetőzte a 2022 októberben megjelent Midnights című albuma, amely hatalmas sikert aratott, illetve rekordokat döntött. Taylor Swift úgy nyilatkozott, hogy albumát 13 álmatlan éjszaka ihlette életének különböző szakaszain. 

The Eras Tour 

Az eddigieket összegezve, nem csoda, hogy hatalmas visszhangot váltott ki Taylor turnéja, ami a “The Eras Tour” névre hallgat. A turné 2023. március 17-én kezdődött és egészen 2024. augusztus 17-ig tart majd.

Mondhatjuk, hogy a turné megkoronázza az énekesnő karrierjét, hiszen ez lesz az eddigi legnagyszabásúbb koncertsorozata, amely 131 fellépést és öt kontinenst ölel fel, köztük Európát is. A turnén tíz különböző albumból összeállított dalcsokrot hallhatnak a rajongók, a buli három óra hosszú. A set listen összesen 44 dala szerepel, amelyből kettő meglepetés.

A koncertsorozat iránt való nagy érdeklődést jól tükrözi, hogy a jegyvásárláshoz szükséges egy előregisztráció is, aminek során a rajongók kiválaszthatják, hogy mely városokban szeretnének részt venni az eseményen. Minden egyes eseményhez különböző kód is jár, ami nélkül nem lehet belépőt vásárolni.

A nagy érdeklődésre való tekintetre szinte lehetetlen jegyet vásárolni.

A nagy érdeklődésre való tekintetre szinte lehetetlen jegyet vásárolni (Fotó: nlc.hu)

Az első reakcióm az volt, hogy mindenképp ott kell legyek! Nem halhatok meg úgy, hogy nem láthatom Taylor Swiftet!

– mesélte Anett, aki mondhatni már a kezdetek óta követi munkásságát. 

A világsztár Európába látogat

Az énekesnő Varsóban, illetve Bécsben is fog koncertet adni, azonban Magyarország sajnos nem szerepel a listán. Karácsony Gergely a lista kihirdetése után még levelet is írt Taylor Swift-nek, hogy meginvitálja hazánkba, azonban az újabb dátumok bejelentése után már látszik, hogy ez aligha fog összejönni.

@karacsonygergely_ Levelet írtam Taylor Swiftnek! Bár az Eras Tour állomásai között jelenleg nem szerepel Budapest, tudom, hogy sokan szeretitek, ezért mindent megteszek, hogy hozzánk is ellátogasson. Reméljük a legjobbakat! 😊 #taylorswift #taylornation #taylorswifthungary #swiftie #taylorswiftbudapest #karacsonygergely #karácsonygergely ♬ Bejeweled - Taylor Swift
Kapcsolódó cikkekTörlésSzerkesztés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top