nlc.hu
Trend

Ennek a híres magyarnak a nevét kapta meg a legtöbb utca hazánkban

Ő az, akinek a legtöbb utca viseli a nevét Magyarországon

Egyelőre egyetlen nő sem szerepel a listán.

Előfordul, hogy egy közterület egy nagyon különleges nevet kap, de bizony vannak olyan utcanevek, amikkel minden településen lehet találkozni. A geox.hu utána is járt, kik azok a személyek, akinek a legtöbb utca viseli a nevét.

  • Az első helyen Petőfi Sándor végzett, Magyarország 3155 települése (+ a 23 fővárosi kerület) közül 2788 helyen neveztek el a költőről utcát.
  • A második helyezett 2666 utcával Kossuth Lajos lett.
  • A bronzérmes már nem az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőse, Ady Endréről neveztek el 1509 utcát.

Az első három helyezettet Dózsa György (1481), Rákóczi Ferenc 1332, Arany János (1301), József Attila (1255) követi a sorban, írja az RTL.hu.

A Világörökség részét képező Hollókő Ófalujában, a Petőfi utca 8. szám alatt található Szőke-ház részlete

A Világörökség részét képező Hollókő Ófalujában, a Petőfi utca 8. szám alatt található Szőke-ház részlete. (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

Mint korábban írtunk róla, a fővárosban például személyről közterületet elnevezni halála után legalább 5 év elmúltával lehet, de kivételt lehet tenni a díszpolgári címmel kitüntetett emberekkel, emellett a vonatkozó rendeletben az is szerepel, hogy egy közterület elnevezésével csak olyan magyar személynek lehet emléket állítani,

  • akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében kiemelkedő jelentőségű volt, és személye közmegbecsülésnek örvend;
  • aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó;
  • akinek a főváros vagy annak egy kerülete életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult Budapest egészének vagy egy részének fejlődéséhez.

Hozzá kell tenni, nemcsak magyar ember nevét viselheti közterület, hanem bármilyen olyan személyét, akinek élete, munkássága az emberiség egyetemes történelmében kiemelkedő jelentőségű volt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top