nlc.hu
Trend

Újrahasznosított textil és hulladékválság a divatiparban

Így próbálják megfékezni a környezetpusztító fast fashion divatcégeket

Földünkön évente több millió tonna pólót és ruhát dobunk ki vagy égetünk el. Pedig a textilhulladék akár az új ruha alapanyaga is lehetne – csak kérdés, hogy még időben elterjed-e módszer.

Az első, kereskedelmi méretű textilhulladékot újrahasznosító gyár, a Renewcell, a svédországi Sundsvallban működik. Az üzem a tengerparton van, így könnyen melléállhatnak azok a hajók, amik 400 kilós bálákban hordják ide az aprított ruhahulladékot a német, svájci és svéd textilhulladék-válogatóktól. A raktárban a téglalap alakú bálákat óriási szövetpiramisokba halmozzák, ötszáz tonnánként.

A sundsvalli üzem anyagraktára

A sundsvalli üzem anyagraktára. Kép: Renewcell

Az üzem havonta ötezer tonna textilhulladékot dolgoz fel, méghozzá egy Circulose fantázianevű anyaggá. Ez olyasmi, mint a merített papír és kiváló műselyem alapanyag, az eddigi használt, pépesített növényi zúzalék helyett.

„Ahelyett, hogy elégetnénk, vagy hulladéklerakóba kerülne, újrafeldolgozzuk,

amivel a hulladékruha egy körforgás része lesz – mondja Patrick Lundström, a Renewcell most leköszönő vezérigazgatója. – Mi magunkra csak mint a divatipar hiányzó láncszemére tekintjük.”

Egyre sürgetőbb kérdés, hogy kezdjünk valamit a divatipar által termelt textilhulladék-hegyekkel. A ghánai strandokon és a chilei Atacama sivatag dűnéin elszórt használt ruhákról készült képek rávilágítanak a „hulladékgyarmatosítás” szomorú valóságára – arra a gyakorlatra, amely során a nagy hulladékkibocsátók, például az Egyesült Királyság

válogatás nélkül exportálják hulladékukat a szegényebb országokba.

Az a 60 000 tonna textilhulladék, amelyet a Renewcell 2024-ben képes lesz feldolgozni, csepp a tengerben – hisz az EU-ban és Svájcban csak 2020-ban hétmillió tonna ruhahulladék keletkezett. 2030-ra pedig ez a szám várhatóan több mint 8,5 millió tonna lesz. Közel háromnegyedük a háztartási hulladékkal kerül a szemétlerakókba vagy égetőkbe. Harmadukat adománygyűjtőkön, visszavételi programokon és jótékonysági szervezeteken keresztül gyűjtik össze. A jobb minőségű használt ruhát Európán belül értékesítik; a maradékot Afrikába és Ázsiába exportálják, hogy ott próbálják eladni – írja a Guardian.

A Changing Markets fenntartható divat alapítvány februári jelentése szerint

a globális délen kikötő ruhák fele annyira silány, hogy a tengerbe dobják,

vagy elégetik, ami nagyon mérgező. Az új ruha alapanyagának feldolgozott rongy a teljes hulladék legfeljebb egy százalékára tehető.

A Renewcellen kívül más cégek is alkalmazzák a vegyi újrahasznosítási technológiát, ami az eredetivel megegyező minőségű szálakat hoz létre, de a kereskedelmileg értelmezhető volumentől még távol vannak. A Hongkongi Textil- és Ruházati Kutatóintézet (HKRITA) például 2021-ben nyitott üzemet Indonéziában és ott évente kevesebb mint 1000 tonnát hasznosítanak újra. „Anélkül, hogy lényegesen nagyobb léptékű újrahasznosító rendszert építenénk ki,

nem fogjuk tudni befogni a keletkező ipari és fogyasztási hulladékot”

– mondja Edwin Keh vezérigazgató. A rongy mechanikus újrahasznosítása évek óta létező technológia, de csupán a textíliák piacának elenyésző százalékát adja, ráadásul új szálakkal kell keverni ahhoz, hogy ruhaként is használhatók legyenek. A textil újrahasznosítását nehezíti az egyedi kelmék iránti igény, amire a legtöbb rongy alkalmatlan anyagú, aztán meg a textilhulladék gyűjtésére és válogatására szolgáló infrastruktúra hiánya is, nem utolsó sorban pedig a megfelelő volumenű nyersanyag, amire már érdemes gyárat telepíteni.

A Renewcell némi előnnyel indult, mivel egy régi papírgyárat vett át,

ami már 100 százalékban megújuló energiát használ, és rendelkezett a szükséges infrastruktúrával is. A H&M csoporttal és a nonprofit Canopyval kötött partnerségük olyan divatmárkák megrendeléseit eredményezte, mint a Levi’s, Ganni és Filippa K. Ennek ellenére a vártnál gyengébb eladások miatt október közepén Lundström vezérigazgató távozott. A cég most abban reménykedik, hogy az új vezetés több megrendelést lesz képes bevonzani.

A Renewcell technológiája olyan pamut textíliákat is képes kezelni,

ami legfeljebb öt százalék szintetikus anyagot tartalmaz, de Lundström azt állítja, hogy dolgoznak az arány javításán.

Circulose anyagból készült ruhák

Circulose anyagból készült ruhák. Kép: Renewcell

A Renewcell laboratóriumaiban a Circulose akár hétszer is újrahasznosítható. Remények szerint 2024-ben megduplázzák a sundsvalli üzem kapacitását; mi több, az Egyesült Államokban, Ázsiában és Afrikában is üzemeket nyitnának. „Nincs többé kifogás – mondja Lundström. – Azt ígértük, hogy a textilhulladék 100 százalékát feldolgozzuk. Megteremtjük ezt a körforgást.” A textilhulladék-válság kezdi felkelteni a jogalkotók figyelmét is.

A kiterjesztett gyártói felelősség révén elszámoltathatóvá tennék a cégeket

egészen a termékeik életciklusának végéig. Az EU-ban jövő évtől tilos lesz az eladatlan áruk megsemmisítése, 2025-től pedig a papírhoz és az üveghez hasonlóan külön hulladékáramban gyűjtik a textíliát. Ezek a lépések jelentős szemléletváltozást jelentenek a rendkívül kártékony fast fashion cégek eddigi garázdálkodásához képest. De a termelés egyre növekvő sebessége és az olyan új hullámos fast fashion divatmárkák térnyerése, mint a (kínai) Shein és a Boohoo azt jelenti, hogy a keletkező hulladék mennyisége és a textil-újrahasznosítók kapacitása közötti olló tovább nyílik.

Azért a fast fashion szereplői is próbálnak megoldást találni önnön kártékonyságuk problémájára.

A H&M 11,51 százalékos részesedéssel rendelkezik a Renewcellben, és már most is forgalmaz Circulose-ból készült ruhákat. 2013 óta visszavételi programot futtat az üzleteiben lévő gyűjtőedényeken keresztül. Cecilia Brännsten, a H&M csoport erőforrás-felhasználásért és anyagkörforgásért felelős vezetője szerint céljuk, hogy „a gyártási textilhulladékot felhasználják a ruhákhoz használt nyersanyag előállítására”. Az újrahasznosítási infrastruktúra és kapacitás viszont egyelőre. Ráadásul a H&M visszavételi rendszere annyira még nem is hatékony. Működésének 10 éve alatt a program 155 000 tonna textilt gyűjtött össze viszonteladásra és újrahasznosításra, miközben

gyártási volumenük eléri a 3 milliárd ruhadarabot évente.

A Changing Markets jelentése szerint Kenyában több fast fashion cég, köztük a H&M ruhadarabjait is megtalálták a hulladéklerakókban vagy égetőművekben. Ez „egy nagyon lineáris iparág tünete, ahol a puzzle darabjai még nem férnek el” – mondja Brännsten. Az igazság viszont az, hogy a divatipar egyszerűen túl sok ruhát gyárt. Addig, míg a textil-újrahasznosítók fel nem építik ipari méretű gyáraikat, több százmilliárd ruhadarab készül majd – és eldobják őket. „Az újrahasznosítás talán az utolsó lehetőség a hulladékkezelésre – mondja Keh. – Sokkal jobb lenne, ha nem termelnénk eleve hulladékot, vagy legalább kevesebbet pazarolnánk.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top